Hlavní obsah

Britové přišli o supermoderní letadlo. Vrak se pokusí vyzvednout z moře, aby ho nezískali Rusové

– Londýn

Británie přišla ve středu o jedno ze svých supermoderních bojových letadel se zkráceným vzletem Lockheed F-35B Lightning II, jimiž je vyzbrojena letadlová loď HMS Queen Elizabeth. Ve středu dopoledne havarovalo a skončilo na dně Středozemního moře. Pilot se katapultoval a byl zachráněn.

Foto: Lockheed Martin

F-35B na palubě letadlové lodi

Článek

Podle britského ministerstva obrany se stroj zřítil při běžné operaci krátce po startu.

„Pilot byl bezpečně navrácen na loď a vyšetřování bylo teprve zahájeno, takže by bylo neadekvátní to dál komentovat.“

Pilot neutrpěl vážná zranění a z moře ho vyzvedl záchranný vrtulník. Protože britské letectvo neuzemnilo své F-35B, zdá se, že na vině nebude technická závada.

Američtí piloti startovali poprvé od druhé světové války z britské lodě

Blízký a Střední východ

Podle serveru Independent už byla zahájena společná britsko-americká operace, jejímž cílem je najít vrak letadla a vyzvednout ho ze dna, protože jde o ultramoderní stroj vybavený pokročilými zbraňovými systémy, který by se neměl dostat do rukou soupeřů NATO.

Stroj se zřítil v oblasti, kudy často proplouvají ruské ponorky. Vojenské zdroje uvedly, že pokud by se vrak pokusily vyzvednout nespojenecké státy, vyvolalo by to adekvátní reakci.

Do akce by se měl zapojit oddíl amerického námořnictva zaměřený na tyto akce. Nasazeno by mělo být na dálku ovládané třítunové zařízení CURV-21 určené pro vyzvedávání vraků.

CURV-21 byl před dvěma lety použit při vyzvednutí havarované helikoptéry MH-60 Seahawk u Okinawy.

V Japonsku se zřítila pokročilá stíhačka F-35

Svět

Výrobce vystřelovacích sedadel, které jsou v letadle použity, britská firma Martin-Baker, po nehodě oznámila: „Už jsme zachránili životy 7662 letců na celém světě.“

F-35B je verze se zkráceným vzletem a přistáním, která v britském letectvu a americké námořní pěchotě nahradila kolmo startující letouny Harrier. Jsou dražší než pozemní verze, jeden vyjde na 115 milionů dolarů (necelé 2,5 miliardy korun).

Na lodi bylo vedle osmi britských lightningů z 617. perutě i deset těchto strojů americké námořní pěchoty. Stroje provedly už 2000 startů a přistání na Queen Elizabeth.

Lightningy II se v Británii už dočkaly bojového nasazení. Už v roce 2019 útočily na pozice Islámského státu v Sýrii a Iráku, přičemž vzlétaly ze základny na Kypru.

Pilot F-35 nezvládl doplňování paliva za letu a narazil do tankovacího letadla

Amerika

V červnu k těmto útokům poprvé odstartovaly z paluby letadlové lodi. Británie si závazně objednala 48 letounů F-35B, ale celkem si jich chce pořídit 138.

Další havárie F-35

Jde o první ztrátu britské F-35. Už v září 2018 se však zřítila F-35B americké námořní pěchoty v Jižní Karolíně, což byla první nehoda tohoto typu. Její příčinou byl problém s palivovým potrubím, který už byl vyřešen.

V dubnu 2019 se v noci zřítila do moře japonská F-35A. Podle vyšetřování pilot ztratil za tmy orientaci v prostoru a zamířil se svým stojem, do moře. Pilot zahynul.

Třetí F-35 se zřítila při přistání na floridské základně Eglin loni v květnu, důvodem byla kombinace několika faktorů.

Pilot, který byl unavený, přistával příliš vysokou rychlostí, ale průhledový displej mu poskytoval chybné údaje a stroj kvůli systému udržování tahu motoru neumožňoval pilotovi zásah.

Čtvrtý lightning verze F-35B havaroval loni v září při pokusu doplnit palivo za letu, když se srazil s tankovacím letadlem KC-130.

Reklama

Výběr článků

Načítám