Hlavní obsah

Američtí piloti startovali poprvé od druhé světové války z britské lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od druhé světové války startovali američtí piloti z britské letadlové lodi, uvedlo v úterý britské ministerstvo obrany. Stroje F-35B americké námořní pěchoty útočily na pozice Islámského státu po boku britských letadel v rámci operací Shader a Inherent Resolve.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

F-35B startuje z britské letadlové lodi HMS Queen Elizabeth.

Článek

Útoky na zbytky Islámského státu jsou první bojovou misí, do níž se zapojila nová britská letadlová loď HMS Queen Elizabeth, která je s výtlakem 65 tisíc tun největší britskou letadlovou lodí v historii.

Jde také o první nálety provedené z paluby letadlové lodě od útoků na Libyi v roce 2011.

Velitel britského leteckého křídla kapitán James Blackmore uvedl, že naposledy startovala americká letadla z britského nosiče HMS Victorious v jižním Pacifiku v roce 1943.

Čína poslala nad Tchaj-wan rekordní počet 28 vojenských letadel

Svět

Na palubě HMS Queen Elizabeth, která pluje ve Středozemním moři, je 18 amerických a britských strojů F-35B. Tyto stroje se zkráceným vzletem mohou startovat i z menších lodí, než jsou americké letadlové lodě o výtlaku 100 tisíc tun.

„Úroveň integrace mezi Královským námořnictvem, Královskými vzdušnými silami a americkou námořní pěchotou je opravdu integrální. A svědčí o tom, jak blízkými spojenci jsme se stali,“ dodal Blackmore ke spolupráci s americkou armádou.

Výběr článků

Načítám