Hlavní obsah

Britové obvinili Lugového z vraždy exšpióna Litviněnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vyšetřovatelé obvinili v úterý ruského obchodníka a bývalého důstojníka KGB Andreje Lugového z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Ten zemřel v Londýně loni v listopadu na otravu radioaktivním poloniem. Rusko odmítá Lugového vydat.

Článek

"Dospěl jsem k závěru, že policií zaslané důkazy jsou dostačující k obvinění Andreje Lugového z vraždy Litviněnka jeho úmyslným otrávením. Za těchto okolností jsem instruoval právníky k podniknutí kroků k vydání Andreje Lugového z Ruska do Velké Británie, aby mohl být obžalován z vraždy," řekl na mimořádné tiskové konferenci v Londýně generální prokurátor Ken Macdonald, který se závěry vyšetřujících policistů zabýval od ledna.

Litviněnko zemřel loni v listopadu na otravu radioaktivním poloniem 210. [celá zpráva] Lugovoj se s Litviněnkem sešel v Londýně krátce před tím, než bývalý agent onemocněl. Litivněnko na smrtelné posteli z činu obvinil ruského prezidenta.

Lugového vyslechli britští vyšetřovatelé v Moskvě v prosinci a už tehdy se stal hlavním podezřelým. Tím druhým byl ruský podnikatel Dmitrij Kovtun, který se setkání v Londýně rovněž zúčastnil.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

Lugovoj začátkem roku označil podobná obvinění za lživá. Rusko už dříve oficiálně sdělilo britským vyšetřovatelům, že žádný obviněný Rus nebude vydán k trestnímu stíhání do ciziny. Podle ruských úřadů to nedovoluje ústava. Oficiální činitelé v Rusku jsou přesvědčeni, že za vraždou je Litviněnkův mecenáš a politický protivník prezidenta Vladimira Putina Boris Berezovskij, který žije v Londýně v azylu.

Reklama

Související články

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Litviněnka otrávily zřejmě dvě dávky

Bývalý agent sovětské a ruské tajné služby Alexander Litviněnko se stal nejspíš obětí dvojnásobné otravy radioaktivním poloniem 210. Britská policie nyní...

Litviněnko byl otráven dvakrát, tvrdí BBC

Bývalý agent ruské tajné služby Alexandr Litviněno, byt otráven poloniem 210 dvakrát. První útok ještě přežil, ale druhý se mu stal osudným a 23. listopadu...

Litviněnkův přítel se rozhodl promluvit

Bývalý ruský agent a kritik politiky ruského prezidenta Vladimira Putina Alexandr Litviněnko, který zemřel v listopadu v Londýně na otravu radioaktivním...

Výběr článků

Načítám