Hlavní obsah

Radiací kontaminovaných letadel může být až pět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští specialisté vyšetřující smrt bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka zjistili zvýšenou radioaktivitu už na dvanácti místech. Uvedl to ve čtvrtek britský ministr vnitra John Reid s tím, že na zvýšenou radioaktivitu se testují další dvě letadla, celkem je jich tedy pět.

Článek

Stopy radioaktivity už byly potvrzeny u dvou letadel a společnost British Airways se snaží spojit se 33 000 cestujícími.  Stroje létaly na dvou stech linkách. Žádná z nich ale nevedla do ČR. Třetí stroj British Airways zůstává v Moskvě, kde bude prozkoumán.

"BA se rozhodla nevracet ho do Londýna, než bude jeho situace jasná," sdělil Reid. Experti míní také prozkoumat čtvrtý stroj, Boeing 737, který má pronajatý ruská soukromá společnost Transaero. Ráno přistál na londýnském letišti Heathrow. Zájem mají i o pátý ruský stroj.

"Možná budou ještě další letadla, o nichž v této fázi ještě nevíme," uvedl Reid a dodal, že radiace nepředstavuje zdravotní rizika, protože nárůst je malý.

V souvislosti s možným ozářením poslal po absolvování testů britský Úřad pro prevenci zdraví na spaciální kliniku 18 osob, testy dalších 29 osob však byly negativní.  [celá zpráva]

"K tomuto datu je kolem 24 míst monitorováno a experti potvrdili radioaktivní znečištění na tuctu těchto míst," uvedl ve čtvrtek Reid s tím, že pozorována budou i další místa. Dodal, že radioaktivita ale není zvýšená tak, že by ohrožovala lidi.

Ve čtvrtek bylo oficiálně zahájeno šetření Litviněnkova "podezřelého úmrtí", kterého zřejmě zabilo radioaktivní polonium 210. Pitva se má uskutečnit v pátek.

Rusko zavádí mimořádná opatření

Na mezinárodních letištích v Rusku se zpřísňují protiradiační bezpečnostní opatření. Oznámilo to v úterý ruské ministerstvo dopravy. Ruská státní agentura pro dohled v dopravě (Rostransnadzor) rozeslala na všechna ruská mezinárodní letiště nařízení o zpřísnění dohledu nad letadly zahraničních leteckých společností.

"Především jde o kontrolu bezpečnosti přepravy tekutin a gelů a také o dohled nad radiační bezpečností v kabinách posádky a na palubě," píše se v nařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám