Hlavní obsah

Británie dodává zbraně na Ukrajinu

Londýn/Kyjev

Spojené království dodává Ukrajině lehké obranné systémy kvůli možnému ohrožení ze strany Ruska. V pondělí o tom informoval britský ministr obrany Ben Wallace, podle něhož tyto zbraně nepředstavují nebezpečí pro Rusko, ale mohly by Ukrajině pomoci při sebeobraně.

Foto: AP

Cvičení ukrajinské armády

Článek

U hranic s Ukrajinou je nyní podle odhadů až 100 tisíc ruských vojáků, podle západních i ukrajinských zpravodajců by ruská invaze do sousední země mohla začít už v prvních měsících tohoto roku.

Moskva takové úmysly popírá. Od Severoatlantické aliance, kterou se cítí ohrožena, naopak požaduje záruky, že se Ukrajina nikdy nestane jejím členem. NATO se k něčemu takovému odmítá zavázat s tím, že každá země má právo o svých spojencích rozhodovat sama a bez vnějšího tlaku.

Ukrajinský exprezident Porošenko se vrátil do vlasti, kde mu hrozí vězení

Evropa

Jednání nikam nevedla

Napjatou situaci se minulý týden diplomaté obou stran snažili vyřešit na několika schůzkách, ty ale k ničemu konkrétnímu nevedly. Wallace nyní podle agentury Reuters uvedl, že svůj ruský protějšek, Sergeje Šojga, zve na návštěvu Londýna v příštích několika týdnech.

CNN: Záminkou pro invazi na Ukrajinu mohou být falešné útoky Rusů na vlastní cíle

Evropa

O situaci na východě Evropy v pondělí v Kyjevě jednala i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která vyzvala k mírovému řešení sporu s Ruskem. Uvedla ale také, že by případná agrese proti Ukrajině vyšla Moskvu draho. Baerbocková míří v úterý do Moskvy na jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

KOMENTÁŘ: Co Rusko vlastně chce? – Jan Ludvík

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám