Hlavní obsah

Ukrajinský exprezident Porošenko se vrátil do vlasti, kde mu hrozí vězení

Kyjev

Odpůrci současné hlavy státu Volodymyra Zelenského by se měli spojit, prohlásil exprezident Petro Porošenko, který se v pondělí vrátil do země. V Kyjevě začíná v pondělí soud, který by měl řešit obvinění exprezidenta z vlastizrady. Pokud bude Porošenko odsouzen, hrozí mu až 15 let vězení. Exprezident trvá na své nevině a tvrdí, že jeho prezidentský nástupce Zelenskyj se ho snaží politicky zdiskreditovat, aby odvedl pozornost od problémů Ukrajiny.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Nejsme tu, abychom chránili Porošenka. Jsme tu, abychom se sjednotili a chránili Ukrajinu,“ řekl bývalý prezident. Poznamenal, že ho podporuje nejen jeho strana Evropská solidarita, ale i další politické síly, které se staví proti současné ukrajinské vládě.

„Je velmi důležité, aby s námi byli zástupci dalších politických demokratických sil, což je nyní symbolem našeho sjednocení, protože nyní se musíme sjednotit a ukázat, že sjednocená Ukrajina je silná,“ zdůraznil Porošenko s tím, že „silná Ukrajina“ je schopna „odmítnout“ Rusko.

Ukrajinský soud nařídil zabavit Porošenkovi majetek, je podezřelý z vlastizrady

Evropa

Porošenko ve svém projevu slíbil, že představitelé současné vlády dostanou zasloužený trest. Mezi ně zařadil nejen prezidenta Zelenského, ale také podnikatele Igora Kolomojského, kterého Porošenko považuje za svého protivníka a obviňuje ho z ovlivňování současného vůdce Ukrajiny.

„Zelenští a Kolomojští, když jsme budovali základy našeho státu, ničili Ukrajinu, vytahovali desítky milionů dolarů z kapes daňových poplatníků a stavěli vily v Londýně a Itálii. A teď, když jsou u moci, nás obviňují ze zrady. Všichni za to ponesou odpovědnost,“ řekl Porošenko svým příznivcům, kteří se shromáždili před letištěm.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Příznivci ukrajinského prezidenta Petra Porošenka před letištěm v Kyjevě

Exprezident přirovnal současnou vládu k administrativě bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, který byl svržen v roce 2014. „Dnes se sami (současná ukrajinská vláda, pozn. redakce) mění v Janukovyče a vrhají nás o deset let zpět,“ řekl Porošenko.

Odmítl předvolání k soudu

Současně odmítl převzít předvolání k soudu. Obvinění již dříve označil za vykonstruované lidmi z okolí jeho nástupce v prezidentském úřadě Volodymyra Zelenského.

Bývalá hlava státu je vyšetřována kvůli podezření z vlastizrady, z financování terorismu a vytvoření teroristické organizace. Úřady Porošenka podezírají, že se ještě před zvolením prezidentem v roce 2014 dohodl – i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska – na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,16 miliardy Kč) z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země. Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost ukrajinské energetiky na Rusku a separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu.

Soud je naplánován na 12:00 moskevského času. Úřad generálního prokurátora Ukrajiny žádá o zatčení Porošenka s možností složení kauce ve výši miliardy hřiven.

Bohatý podnikatel Porošenko byl zvolen do čela prozápadní ukrajinské vlády v roce 2014, když demonstranti v Kyjevě svrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Zelenskyj Porošenka porazil ve volbách v roce 2019, když slíbil vypořádat se s korupcí a vlivem oligarchů v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám