Hlavní obsah

Na převrácené lodi v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo

– Londýn • Aktualizováno

Na převrácené lodi v Lamanšském průlivu bylo 33 migrantů, 31 jich nehodu nepřežilo, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Dva zachránění jsou nadále v ohrožení života. Migranti se pokoušeli dostat z Francie do Británie. Policie už zatkla čtyři osoby. Podezírá je z přímého zapojení do této převaděčské operace, která skončila smrtí většiny zúčastněných. Lítost nad neštěstím vyjádřili představitelé Francie i Británie.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník britských pohraničních sil pomáhá migrantům na pláži v Dungeness na jihovýchodním pobřeží Anglie poté, co byli zachráněni při plavbě přes Lamanšský průliv.

Článek

„Francie nedovolí, aby se z Lamanšského průlivu stal hřbitov,” uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. Vzápětí požádal evropskou pohraniční agenturu Frontex o „okamžitou posilu” a vyzval ke společnému jednání evropských zemí o migraci. Dosud problém migrantů v průlivu řešila společně jen Francie a Británie. K „mezinárodní koordinované a tvrdé reakci” vyzval i ministr Darmanin.

„Ukazuje se, že gangy, které posílají lidi na moře v nebezpečných loďkách, se nezastaví doslova před ničím. (...) Je nepochybné, že budou dál klamat lidi a riskovat jejich životy, pokud jim neukážeme, že jejich obchodní model nefunguje. Že prostě nemohou lidi posílat po vodě z Francie do Británie,” uvedl britský premiér Boris Johnson. Zdůraznil, že Británie přispívá 54 miliony liber (1,6 miliardy korun) na hlídkování na francouzských březích a poskytuje i technickou podporu, ale ani to podle něj očividně nestačí, citovala Johnsona BBC.

Ve čtvrtek se přes Lamanšský průliv vydalo rekordních tisíc migrantů

Evropa

Neštěstí se podle BBC odehrálo nedaleko francouzského přístavu Calais. Záchranáře zalarmoval jeden z místních rybářů, který si všiml prázdného člunu a lidských těl ve vodě. Francouzský námořní úřad tragédii označil za nejhorší neštěstí, které postihlo migranty pokoušející se touto cestou dostat do Británie.

Francouzský premiér Jean Castex označil událost za tragédii a dodal, že mrtví jsou oběťmi pašeráků lidí. „Mé myšlenky jsou s mnoha pohřešovanými a zraněnými, oběťmi zločinných pašeráků, kteří využívají jejich utrpení,” uvedl ministerský předseda.

Lamanšský průliv je jednou z nejrušnějších plavebních cest na světě, kde jsou silné proudy. Migranty přetížené čluny se ale často sotva udrží na hladině a jsou vydány napospas vlnám, popsala agentura Reuters. Podle místních rybářů se nyní z francouzského pobřeží vydává směrem do Británie více migrantů, než je obvyklé. Vyžívají prý klidného moře. Podle BBC se ve středu o překonání průlivu pokusilo 25 podobných lodí.

Britští pohraničníci mohou obracet lodě s migranty, než dosáhnou pobřeží

Evropa

Do Británie letos připlulo třikrát více migrantů než za celý loňský rok, informovala před několika dny BBC s tím, že letošní bilance překonala 25 700 nelegálních vstupů na britské území přes moře. Situace zhoršuje už tak napjaté vztahy mezi Londýnem a Paříží.

Až do středečního dne se předpokládalo, že v posledních několika týdnech zemřelo při pokusu o překonání této trasy nejméně 10 lidí, poznamenala BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám