Hlavní obsah

Brexitový plán je podvod a zrada na voličích, zaútočil Johnson na Mayovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Brexitový plán premiérky Theresy Mayové je podvod, který jen posílí krajní pravici a měl by být odmítnut. V projevu na stranickém sjezdu v Birminghamu to prohlásil bývalý britský ministr zahraničí Boris Johnson. Návrhy z Chequers, které počítají s volným obchodem s EU pro průmyslové zboží a zemědělské produkty, ale nikoli služby, by byly podle Johnsona zradou voličů.

Foto: Darren Staples, Reuters

Bývalý ministr zahraničí Velké Británie Boris Johnson

Článek

„Nyní nastala ta chvíle, kdy je třeba zavrhnout Chequers,“ prohlásil Johnson. Pokud vláda podle něj uchopí brexit správně, čeká Spojené království zářná budoucnost. „A pokud špatně, budeme potrestáni,“ dodal.

Premiérčin brexitový plán je podle Johnsona „nehoráznost“, kvůli které by Británie zůstala „po generace“ pod nadvládou Bruselu. Britské podniky a průmysl by se podle něj musely podřídit unijním předpisům. Ty by mohly být vytvořeny na objednávku zahraniční konkurence tak, aby britské podniky "položily", prohlásil Johnson.

„Plán není pragmatický, není to kompromis. Je to nebezpečné a nestabilní - politicky a ekonomicky,“ prohlásil Johnson.

Druhé referendum? Hanebné!

Exministr varoval před uspořádáním druhého referenda o brexitu. Požadavek na to je podle jeho slov „hanebný“. Myšlenka postupného odchodu z unie je podle něj klam. Johnson patří mezi zastánce naprostého odstřižení od struktur Evropské unie. „Rozvod s Bruselem musí být proveden okamžitě,“ dodal.

Podle očekávání byl Johnson hlavní hvězdou třetího dne konference Konzervativní strany. Na jeho vystoupení stáli delegáti frontu do sálu. Během projevu se dočkal nejen výkřiků bravo, ale i ovací vestoje, popisují britská média.

Reklama

Výběr článků

Načítám