Hlavní obsah

Bratislava má Masarykovo náměstí

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od čtvrtka má Bratislava Náměstí Tomáše Garrigue Masaryka. Jméno prvního československého prezidenta nese náměstí na dunajském nábřeží před budovou Slovenského národního muzea (SNM), kde je od roku 2010 umístěna Masarykova socha.

BEZ KOMENTÁŘE: Kiska a Schwarzenberg otevřeli v Bratislavě náměstí TGMVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Slavnostní ceremonie se zúčastnil i slovenský prezident Andrej Kiska, pro něhož to bylo poslední oficiální vystoupení. V sobotu bude uvedena do funkce hlavy státu Zuzana Čaputová.

„Toto náměstí ponese od dnešního dne jméno jednoho ze zakladatelů našeho společného československého státu. Tomáš Garrigue Masaryk říkal, že demokracii už máme, teď potřebujeme ještě ty demokraty. To je právě to, co bychom si měli na Slovensku opakovat,“ řekl Kiska. „Jsem moc rád, že při svém posledním oficiálním vystoupení mohu vzdát hold takovému úžasnému člověku, jakým byl jeden ze zakladatelů našeho Československa,“ dodal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska během svého posledního veřejného vystoupení ve funkci prezidenta Slovenska.

Karel Schwarzenberg zdůraznil, že tento okamžik je po něj velmi důležitý. Zdůraznil, že Slováci díky svým dějinám pochopili důležitost boje za svobodu a právní stát. „Ze Slovenska je dnes úspěšný, demokratický a právní stát. My Češi bychom se od vás mohli leccos poučit,“ uvedl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Karel Schwarzenberg během projevu

Návrh na pojmenování náměstí schválilo zastupitelstvo bratislavského Starého Města v roce 2018, kdy uplynulo sto let od vzniku Československa. Městské zastupitelstvo Bratislavy pak návrh schválilo letos v únoru. Masarykovo jméno dosud neneslo ani jedno náměstí nebo ulice ve slovenském hlavním městě.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Tomáše Garrigua Masaryka stojí na stejnojmenném náměstí v Bratislavě

„Už bylo načase pojmenovat náměstí po našem prvním prezidentovi. Vždyť o vznik společného státu se společně zasloužili Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš,“ řekl Právu Ján Ondrejička z Bratislavy. „Mohli zvolit i větší náměstí, ale jsem ráda, že ode dneška je v našem městě pojmenované náměstí po Masarykovi,“ dodal Karol Smržanský.

Reklama

Výběr článků

Načítám