Hlavní obsah

Boris Johnson navrhuje udělit ilegálním imigrantům amnestii

Londýn

Britský ministr zahraničí Boris Johnson navrhl po brexitu udělit ilegálním migrantům, kteří žijí ve Spojeném království déle než deset let, amnestii a jejich pobyt na ostrovech tak právně posvětit. Informoval o tom deník The Telegraph.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr zahraničních věcí Boris Johnson

Článek

„Boris zopakoval to, co už o amnestiích veřejně řekl, a mluvil o tom i během kampaně před referendem o Evropské unii. Cítí, že má morální odpovědnost za to, aby to (téma) zvedl, protože je to lidské,“ cituje britský list Johnsonova mluvčího. Ministr údajně věří, že by byla navíc amnestie ekonomicky výhodná.

Johnson, zvolený za konzervativní stranu, navrhoval amnestii už v roce 2008, kdy se stal starostou Londýna. Od té doby o ní hovořil ještě několikrát. Nyní ji ale zmínil poprvé od referenda o brexitu, který prosazoval.

Britská premiérka Theresa Mayová se nicméně ještě jako ministryně vnitra nechala slyšet, že by to „nebyl dobrý signál“, a ve stejném duchu se ve středu pro The Telegraph vyjádřil i mluvčí ministerstva vnitra. „Neuvažujeme o amnestii pro ilegální imigranty a ani nebudeme,“ řekl.

Nejmenovaný ministr po zasedání vlády řekl deníku The Sun, že je Johnsonův návrh šílený. „Je to šílený nápad, který by běžné Brity rozběsnil. Soukromě říkám, že je to nejvíc proimigrantský ministr ve vládě,” prohlásil člen vlády, který si nepřál být jmenován.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson byl hlavní tváří kampaně Leave.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výběr článků

Načítám