Hlavní obsah

Bombu v obchodě v Petrohradu nastražil psychicky nemocný muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Ruská policie obvinila 35letého Dmitrije Lukjaněnka z pumového útoku v supermarketu v Petrohradu, při němž bylo minulou středu zraněno 18 lidí. Muž se podle vyšetřovatelů už dříve léčil z psychických potíží a k činu se přiznal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při pumovém útoku v supermarketu v Petrohradu bylo zraněno 18 lidíVideo: Reuters

 
Článek

K atentátu se sice přihlásilo extremistické hnutí Islámský stát, stejně jako v řadě jiných případů, ruští vyšetřovatelé se však nedomnívají, že by s ním bylo spojené.

Podezřelý Lukjaněnko trpěl dlouhodobými psychickými potížemi, s nimiž se léčil už od svých 19 let. K nastražení nálože se přiznal a jako motiv uvedl nenávist vůči psychologům a terapeutickým sezením.

Foto: Handout, Reuters

Interiér petrohradského supermarketu po výbuchu.

Psychologové ho podle jeho slov mučili. Důkazy o tom měl přinést na dvou paměťových discích zanechaných na místě činu. Jeden z nich se podle listu Komsomolskaja pravda našel v regálu prodejny. Uložen na něm měl být i návod k výrobě bomby.

Lukjaněnko zůstává ve vazbě. Odborníci nyní posoudí, zda je příčetný, či nikoliv.

Podomácku vyrobená nálož, podle dřívějších zpráv naplněná kvůli ničivějšímu účinku kovovými štěpy, byla ukryta v jedné ze schránek pro nakupující u pokladen. Agentura Interfax uváděla, že výbuch měl sílu srovnatelnou s explozí 200 gramů TNT. [celá zpráva]

Osm z celkem osmnácti lidí, kteří byli při výbuchu zraněni, je stále v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám