Hlavní obsah

Boeing sestřelili omylem Ukrajinci, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě sestřelila minulý týden ukrajinská armáda. Tvrdí to ruský vojenský expert Konstantin Sivkov, viceprezident ruské Akademie pro geopolitické záležitosti. Podle Moskvy navíc ukrajinská armáda v bojové zóně používá navzdory zákazu fosfor.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Záchranáři u trosek boeingu na východní Ukrajině sbírají ostatky obětí.

Článek

Sivkov svá tvrzení opírá  o informace z vojenských kruhů v Kyjevě. Sestřelení malajsijského stroje měla podle něj být chyba při cvičení ukrajinské protivzdušné obrany, konkrétně 156. protiletadlového pluku. Vojáci během cvičení pravděpodobně přepnuli systém Buk do bitevního režimu, a tak se rakety mohly aktivovat a mohlo dojít ke spuštění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vojenský expert se také pozastavil nad tím, že ukrajinská armáda má nezvykle mnoho radarových dat, která se týkají nehody malajsijského stroje.

V pondělí zveřejnil ruský generální štáb svá radarová data. Z nich vyplývá, že krátce před nehodou u malajsijského boeingu letěla ukrajinská stíhačka Su-25.

Používají prý i fosfor

Ruská vyšetřovací komise navíc podle páteční zprávy agentury RIA Novosti dospěla k závěru, že ukrajinská armáda v bojích proti vzbouřencům na východě země používá munici s fosforem, což je v rozporu se Ženevskou konvencí z roku 1980.

„Máme spolehlivé důkazy, že proti městům (na jihovýchodě) je používána munice s fosforem,“ prohlásil zástupce generálního štábu ruské armády Viktor Poznihir.

Související témata

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Dělostřelecké náboje s bílým fosforem používala i izraelská armáda při ofenzivě v pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009. Bílý fosfor se ve vzduchu vznítí a pak se přichytí ke kůži a pálí tkáň. Zbraň se původně využívala k poskytnutí clony bojujícím jednotkám a také k označení nepřátelského cíle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám