Hlavní obsah

Blahobyt končí a přijde zvrat k horšímu, prohlásil Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě a zejména v Evropě nastává turbulentní období zvratů a je třeba se smířit s tím, že končí období blahobytu. V projevu k francouzské vládě to v živě přenášeném projevu ve středu prohlásil francouzský prezident Emanuel Macron.

Foto: Ludovic Marin, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Již několik let zažíváme konec něčeho, co by se mohlo zdát jako hojnost. Konec hojnosti produktů a technologií, o kterých jsme se domnívali, že je budeme mít kdykoliv k dispozici,“ prohlásil Macron v projevu k ministrům, který byl výjimečně vysílán živě.

Občané Francie potažmo Evropské unie se podle šéfa Elysejského paláce musejí připravit na velké změny k horšímu, které zapříčiňuje současná ekologická a bezpečnostní situace v Evropě.

Připravte se na výpadky proudu, varují ve Finsku občany

Ekonomika

Svět podle něj zažívá zásadní zvraty jako válku na Ukrajině nebo vlnu veder a požárů. Zmínil také nedostatek materiálů a vody a nutnost začít jednat.

„To, co zažíváme, je velký otřes a velký převrat,“ konstatoval Macron.

Evropa se v posledních měsících a týdnech potýká kromě bezpečnostní hrozby pramenící z války na Ukrajině také s nebezpečím ekonomické krize. Na tu zadělává zrychlující inflace a především raketově rostoucí ceny energií. Do těch se vedle vnějších faktorů, jako je Ruskem podněcované zdražování zemního plynu, promítají také ekologická opatření Evropské unie, zejména pak ceny emisních povolenek, tedy daně za znečišťování životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám