Hlavní obsah

Připravte se na výpadky proudu, varují ve Finsku občany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finové se musí připravit na to, že v zimě mohou nastat výpadky proudu, a to kvůli chybějícím dodávkám plynu z Ruska a s tím zvýšené poptávce po elektřině. Varoval před tím finský provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy Fingrid. Zprávu přinesla agentura Bloomberg.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V případě nedostatku energie nařídí Fingrid místním distributorům, aby na dvě hodiny odpojili určitou část své kapacity, uvedl Tuomas Rauhala, viceprezident společnosti pro provoz energetické soustavy.

Fingrid odhaduje, že v zimní sezoně by mohla spotřeba elektřiny v zemi při nejvyšší poptávce dosáhnout 15 100 megawattů, přičemž 85 procent této spotřeby včetně rezervní energie dokáže pokrýt domácí produkce, uvedla společnost na svém webu.

Zbylých 15 procent spotřeby by měly pokrýt dodávky ze Švédska a pobaltských zemí. Čáru přes rozpočet ale může v tomto případě udělat počasí. Pokud teploty klesnou nejen ve Finsku, ale současně i v dalších severských zemích, tak hrozí omezení dovozu, neboť zvýšená poptávka po spotřebě nastane ve všech zemích, upozornil Fingrid a vyzval domácnosti, aby svou spotřebu energie nejen snížily, ale také načasovaly.

Rosatom chce tři miliardy dolarů za zrušenou stavbu jaderné elektrárny ve Finsku

Ekonomika

Zemní plyn se ve Finsku pro vytápění budov či výrobu elektřiny příliš hojně nevyužívá. Jeho ruské dodávky donedávna tvořily zhruba pět procent z celkového energetického mixu Finska. V květnu ale ruský dodavatel Gazprom zemi od dodávek zcela odstřihl. Šlo o odvetný krok za to, že Finsko podalo žádost o přijetí do NATO.

Varování finského podniku přichází krátce poté, co sousední Norsko uvedlo, že by mohlo omezit export, aby svým občanům zajistilo dostatek elektřiny.

Na to kromě Fingridu zareagovali také provozovatelé energetické přenosové soustavy ve Švédsku (Svenska kraftnät) a Dánsku (Energinet) s tím, že jsou záměrem Norska „hluboce znepokojeni“.

Francii chybí vlastní elektřina, v zimě hrozí blackouty

Ekonomika

Potenciální problémy s nedostatkem proudu hrozí i dalším evropským zemím. Třeba ve Francii hrozí blackouty kvůli přílišnému spoléhání se na výrobu elektřiny z jádra. V současnosti je totiž více než polovina jaderných reaktorů v zemi mimo provoz, což mimo jiné žene ceny elektřiny v celé Evropě nahoru.

Například Velká Británie už dokonce připravuje plány na organizované výpadky proudu, dodal Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám