Hlavní obsah

Biskup nobelista potrestán za zneužívání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán potvrdil, že uplatnil postih vůči biskupu Carlosi Ximenesi Belovi (74), hrdinovi nezávislosti Východního Timoru a nositeli Nobelovy ceny za mír, poté co byl obviněn, že v 90. letech sexuálně zneužíval tamní chlapce.

Foto: Profimedia.cz

Carlos Felipe Ximenes Belo

Článek

Biskup již dostal zákaz stýkat se s nezletilými v roce 2020, potvrdila televize CNN. Matteo Bruni (45), mluvčí Vatikánu, vydal prohlášení k Belovu případu den poté, co nizozemský časopis De Groene Amsterdammer zveřejnil článek o obviněních, která proti biskupovi vznesli dva dnes již dospělí muži.

Muži anonymně uvedli, že je Belo jako nezletilé v 90. letech sexuálně zneužíval a že jeho obětí je víc, jen se nepřihlásily. Podle nich o zneužívání věděli někteří církevní představitelé, a dokonce i východotimorské úřady.

„Biskup mě tu noc znásilnil a sexuálně zneužil,“ řekl nizozemskému listu muž, který uvedl pouze své křestní jméno Roberto. „Poslal mě brzy ráno pryč, měl jsem strach, protože byla ještě tma… Pak mi nechal na stole peníze, abych nikomu nic neříkal a vrátil se,“ řekl a dodal, že to pro něj tehdy bylo hodně peněz. „Myslel to tak, abych držel jazyk za zuby. A aby se ujistil, že se vrátím. Cítil jsem se vyvolený a milovaný, dokud jsem nepochopil, že biskupovi nejde o mě, ale jen o sebe,“ řekl také.

V Kanadě prodávají kostely, církev nemá peníze pro oběti zneužívání

Amerika

Paulo, kterému je nyní 42 let, uvedl, že ho jednou biskup zneužil přímo v domě ve východotimorském hlavním městě Dili. „Myslel jsem si, to je nechutné, už tam nikdy nepůjdu,“ řekl časopisu.

Dili v šoku

Bruni potvrdil že vatikánský úřad, který má podobné případy na starosti, obdržel v roce 2019 „obvinění týkající se biskupova chování“ a do roka po dohodě s ním proti Belovi uvalil sankce. Mezi ně patřilo omezení pohybu a výkonu funkce nebo zákaz styku s nezletilými.

CNN upozornila, že Vatikán nevysvětlil, proč papež Jan Pavel II. přijal v roce 2002 Belovu rezignaci na funkci apoštolského administrátora ve Východním Timoru. Belo poté odjel na misii do Mosambiku, kde působil jako kněz. Později uvedl, že tak učinil kvůli únavě a zhoršenému zdravotnímu stavu.

Kněz na Slovensku zneužíval 13letou dívku. Dostal podmíněný trest

Evropa

Informace překvapily představitele arcidiecéze Dili ve Východním Timoru, kde je Belo stále považován za hrdinu. „Po této zprávě jsme v šoku,“ řekl anonymně jeden z představitelů arcidiecéze Dili.

Reklama

Výběr článků

Načítám