Hlavní obsah

Bidenová se setkala s Čaputovou

Bratislava

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová se v pondělí v Bratislavě setkala se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Jsem velmi potěšena vzájemným porozuměním a spoluprací,“ uvedla slovenská hlava státu po setkání s Bidenovou.

BEZ KOMENTÁŘE: Slovenská prezidentka Čaputová přijala v Bratislavě první dámu USA BidenovouVideo: AP

 
Článek

Americká první dáma ocenila pomoc Slováků uprchlíkům z Ukrajiny. „V průběhu mé návštěvy této krásné země jsem se osobně přesvědčila, že Slovensko sdílí stejné hodnoty jako Spojené státy americké,“ napsala Bidenová do knihy hostů Prezidentského paláce.

Foto: Pool, Reuters

Choť amerického prezidenta Jill Bidenová (vlevo) a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

„Jako přátelé, partneři i spojenci sdílíme odhodlání pomoci lidem v nouzi. V tomto stojíme při Slovensku tak, jak stojíme při ukrajinském lidu,“ zdůraznila ve svém zápisu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Zápis Jill Bidenové v pamětní knize

Bidenová se v neděli setkala v Užhorodu s manželkou ukrajinského prezidenta Olenou Zelenskou. „Uvědomila jsem si na základě toho, co jsem viděla, jak důležitá je podpora lidem utíkajícím před válečnou agresí, traumatizovaným hroznými událostmi,“ dodala manželka amerického prezidenta.

Americká první dáma nečekaně přijela na Ukrajinu

Evropa

Bidenová přiletěla v sobotu do Bratislavy, kde u památníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové uctila památku zavražděného novináře a jeho snoubenky. V neděli zavítala do Košic, kde navštívila centrum pro uprchlíky z Ukrajiny a školu, kde otevřeli dvě třídy pro ukrajinské děti. Poté se zastavila na hraničním přechodu Vyšné Nemecké, přes který proudí na Slovensko nejvíc uprchlíků z Ukrajiny. Pak nečekaně navštívila Zakarpatsko a v Užhorodu strávila přibližně dvě hodiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Jill Bidenová podpořila Ukrajinu po svém

Manželka amerického prezidenta Joea Bidena Jill Bidenová se na veřejnosti ukázala s rouškou, kterou zdobila výšivka ve tvaru slunečnice. Akt měl symbolizovat...

Výběr článků

Načítám