Hlavní obsah

Biden rozesmál Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Špatná zpráva pro vás, pane Zelenskyj. Nikam nejdeme a vy tu zůstanete s námi,“ zažertoval americký prezident Joe Biden při schůzce v litevském Vilniusu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Biden žertuje se ZelenskymVideo: AP

 
Článek

V jaké souvislosti přesně Bidenův žert zazněl, není jasné. Mohl narážet na sílící spojenectví obou zemí, snad se snažil odlehčit závažnost jednání obou politiků. Zelenskyj se vtipu srdečně zasmál.

Pobavení v sále vyvolala i další Bidenova odpověď jednomu z novinářů, který se ptal, jak dlouho bude trvat, než se Ukrajina stane po skončení války členem NATO. „Hodinu a 20 minut,“ reagoval Biden. „Dáváte mi fakt chytré otázky,“ dodal směrem k tazateli.

Podle listu The Washington Post zvolil ukrajinský prezident pro jednání s americkým prezidentem smířlivější tón, než měl pro šéfy zemí NATO o den dříve, když je zkritizoval za to, že neposkytli jasný časový plán pro členství Ukrajiny v Alianci.

Foto: Paul Ellis, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Spojené státy dělají vše, co je v jejich silách, aby pro vás získaly vše, co mohou.“ poznamenal Biden. Zelenskyj v odpovědi poděkoval USA za pokračující vojenskou pomoc, včetně prezidentova nedávného rozhodnutí schválit dodávky kazetové munice na Ukrajinu.

Schůzka byla podle Zelenského „nejméně dvakrát tak dlouhá, než bylo plánováno, a tak smysluplná, jak bylo potřeba“.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl, že Biden měl v úmyslu být při jednání se Zelenským přímý a využít příležitost k otevřenému prodiskutování všech témat včetně ukrajinské žádosti o rakety dlouhého doletu.

Zelenskyj tak z Litvy odjíždí s vyhlídkou na další vojenskou i finanční podporu a s dohodou o urychlení budoucího procesu přijetí do NATO, ale bez konkrétní nabídky na připojení k Alianci.

Zelenskyj k summitu NATO: Výsledky jsou dobré, ale ne ideální

Evropa

NATO nicméně slíbilo modernizovat ukrajinskou armádu a pomoci Ukrajině vojensky i při dalších demokratických a bezpečnostních reformách. Lídři aliance se ve Vilniusu také shodli, že Ukrajině zkrátí cestu ke vstupu odstraněním takzvaného Akčního plánu členství. Formálně ji však pozvou ke členství až ve chvíli, kdy nebude ve válce a kdy s tím všichni členové budou souhlasit a Kyjev splní všechny podmínky.

Měli byste projevit víc vděčnosti, nejsme Amazon. Britský ministr zpražil Zelenského

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám