Hlavní obsah

Běžte domů, už je tam klid. Dánský přístup k syrským uprchlíkům budí rozpaky

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánská vláda zaujala vůbec nejtvrdší přístup k uprchlíkům ze Sýrie ze všech států Evropské unie. Žádosti o prodloužení pobytu úřady zamítají s argumentem, že oblast Damašku je už bezpečná, tak není důvod se tam nevrátit. Lidskoprávní organizace ale upozorňují, že tomu tak ani zdaleka není. „Kdokoli může být zatčen,” bojí se jedna ze syrských uprchlic.

Foto: Profimedia.cz

Dánská premiérka Mette Frederiksenová

Článek

„Co jsem udělala špatně?” ptala se v emotivním rozhovoru dánské televize 19letá Aya Abu-Daherová. Tato, podle ředitele střední školy „excelentní studentka” hovořící plynně dánsky, se na konci ledna od úřadů dozvěděla, že už pro ni v Dánsku není místo.

Přístup dánské vlády premiérky Mette Frederiksenové se setkal s poměrně ostrou kritikou, podle médií je migrační politika Kodaně vůbec nejtvrdší v EU. Žádosti o prodloužení pobytu úřady zamítají s argumentem, že se bezpečnostní situace v částech Sýrie „zásadně zlepšila”.

Jenom proto, že už vaše město nebombardují chemikáliemi neznamená, že je tam bezpečno. Kdokoli může být zatčen.
Hiba Khalilová, žadatelka o azyl

„Žádná jiná země v Evropě se takhle nechová,” řekl agentuře AFP právník Niels-Erik Hansen, který se zabývá migračními zákony.

Nejméně pět lidí zemřelo při útoku na nemocnici v Sýrii

Zahraniční

Od loňského léta minulého roku setkalo nejméně 189 žadatelů o azyl se zamítnutím žádosti o prodloužení pobytu. Dalších 500 uprchlíků z Damašku a okolí teď na rozhodnutí čeká.

Žadatelka o azyl: Doma mohou kohokoli zatknout

Podle předsedkyně Dánské rady pro uprchlíky Charlotty Slenteové představují nová pravidla „nedůstojné zacházení”.

„Dánská rada pro uprchlíky nesouhlasí s rozhodnutím považovat oblast Damašku, nebo jakékoli oblasti v Sýrii za bezpečnou pro návrat uprchlíků - absence bojů v části země ještě neznamená, že se tam lidé mohou bezpečně vrátit. Ani Organizace spojených národů, ani žádné jiné státy nepovažují Damašek za bezpečný,” řekla Slenteová.

Britský soud nařídil vrátit občanství třem lidem, kteří odešli do IS. Mohou se vrátit

Evropa

Nemalá část Syřanů se návratu domů bojí, oblast Damašku ani zdaleka nepovažují za stabilní. „Říkala jsem tomu člověku, který se mnou vedl pohovor, že čirý fakt, že jsem mimo Sýrii tak dlouho, bude tamnímu režimu připadat podezřele. Jenom proto, že už vaše město nebombardují chemikáliemi neznamená, že je tam bezpečno. Kdokoli může být zatčen,” popsala svoji situaci 28letá Hiba Khalilová, která v Dánsku žije od roku 2015.

Sýrie 10 let poté

Po deseti letech války ovládl většinu Sýrie opět Bašár Asad, většina bojů se nyní odehrává na severu země. Podle Guardianu ale nelze považovat konflikt za ukončený, protože jeden z hlavních důvodů tamního povstání - obávaná tajná policie - svou činnost dále provozuje.

Spojené státy bombardovaly zařízení proíránských milic v Sýrii

Blízký a Střední východ

„Od vypuknutí války v roce 2011 zpravodajské služby zadržely, mučily a nechaly 'zmizet' přes 100 tisíc lidí,” píše v článku Guardian. Podle lidskoprávní organizace Human Rights Watch je v oblastech, které dříve ovládali povstalci (kteří teď s vládou podepsali dohodu o míru), velmi rozšířeno nezákonné zbavování osobní svobody.

Území, která má Asadův režim pod kontrolou, jsou nestabilní. K žádnému přestavování nedošlo, voda nebo elektřina je skoro nedostupná a loňský kolaps syrské libry způsobil raketové zvýšení cen potravin o 230 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám