Hlavní obsah

Běženci jsou německý problém, prohlásil v Bruselu maďarský premiér

Právo, Novinky, rei, ivi
Brusel
Aktualizováno

Maďarsko dělá všechno pro to, aby byla dodržována pravidla EU o pohybu osob. V Bruselu to po setkání s předsedou Evropského parlamentu řekl ve čtvrtek maďarský premiér Viktor Orbán. Vysvětlil také, proč nechal postavit na hranici proti běžencům bariéru, a prohlásil, že migranti jsou německým problémem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Snímek z nádraží Budapešť Keleti

Článek

„Přijel jsem, abych předsedu (Schulze) informoval, že Maďarsko udělalo všechno možné pro dodržení pravidel. V parlamentu právě vzniká nový balík regulačních opatření, budujeme fyzickou bariéru. To všechno bude od 15. září vytvářet novou situaci v Maďarsku a Evropě. Teď máme týden, abychom se na to připravili,“ prohlásil podle agentury Reuters Orbán.

Masivní uprchlická vlna je podle něj hrozbou pro schengenský systém, přitom jde o problém Německa. „To není evropský problém, je to německý problém,” prohlásil Orbán a dodal, že „všichni se chtějí dostat do Německa”. „Nikdo nechce zůstat v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku nebo v Estonsku,” podotkl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Orbán narážel nejen na skutečnost, že většina azylantů chce do Německa, ale také na to, že Berlín pozastavil platnost Dublinských dohod a oznámil, že vyřídí žádost každého Syřana, který míří do Německa, i kdyby se jeho případem podle dohod měla zabývat jiná evropská země. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci nelegálně přelézají plot na srbsko-maďarské hraniciVideo: Reuters

„My Maďaři i lidé v Evropě jsme plní strachu, protože vidíme, že evropští lídři a mezi nimi předsedové vlád nemají situaci pod kontrolou,“ uvedl dále premiér.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval šéfku daňové správy, aby na amerického diplomata podala žalobu za pomluvu.

Orbán také ve čtvrtek zveřejnil článek v německém deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Uvedl v něm mimo jiné, že jeho zemi zaplavili běženci, kteří by mohli podkopat křesťanské základy starého kontinentu. „Lidé po nás chtějí, abychom situaci dostali pod kontrolu a ochránili naše hranicei,“ napsal.

„Pozvání ke stolu”

Vedoucí úřadu maďarské vlády a ministr János Lázár se na adresu Německa ve čtvrtek vyjádřil v podobně nesmlouvavém duchu jako premiér Orbán. Prohlásil, že za chaos na budapešťském Východním nádraží může Německo.

„Pozvali syrské migranty k prostřenému stolu,“ uvedl. Podle Lázára Německo jeden den pozvalo migranty a druhý den vyzvalo Maďarsko k dodržování pravidel Evropské unie a Schengenu.

„Představitel německého ministerstva vnitra v neděli řekl maďarskému velvyslanci v Berlíně, abychom vybrali 200 až 300 lidí, pustili je do vlaků, ale abychom o tom neřekli tisku,“ uvedl Lázár.

Vyzval také pracovníky německého velvyslanectví v Budapešti, aby přišli na Východní nádraží a informovali migranty o německém postoji. „Nebo ať jdou migranti k německému velvyslanectví,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám