Hlavní obsah

Berlínští důchodci se poučili u squatterů a obsadili dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlínští důchodci použili taktiku squatterů, když se město rozhodlo uzavřít komunitní centrum pro seniory ve čtvrti Pankow, kam docházeli. Vilu, kterou dříve využívala tajná služba Stasi, obsadili, aby ji město nemohlo prodat a mohla sloužit dál důchodcům.

Důchodci obsadili dům v berlínském Pankowě

 
Článek

Město se rozhodlo středisko uzavřít, protože provoz budovy stojí 60 000 eur ročně a potřebuje renovaci za dva milióny, na což nemá.

Asi tři stovky důchodců, kteří do vily povětšinou chodili hrát šachy, kanastu, cvičit a věnovat se umění, ale zareagovalo překvapivě rychle a nekompromisně. „Senioři obsadili budovu,“ řekl místostarosta za Zelené listu Süddeutsche Zeitung.

Dvaasedmdesátiletá Doris Syrbeová, která patří k hlavním iniciátorům a organizátorům akce, řekla webu časopisu Spiegel: „Sami jsme byli překvapeni, kolik energie ještě ve svém věku máme.“ Dodala, že akce si získala velkou podporu: „Všichni lidé, kteří se na nás přišli podívat, nás povzbuzovali. Kampaň je pořád větší a větší. Ani byste nevěřili, jak velké solidarity jsme se dočkali. Naše lednice přetéká. Lidé důchodcům nosí ovoce, šestnáctiletí chlapci jim koupili koláč, místní restaurace jim poskytuje dušené maso a sponzor jim poskytl internet."

Syrbeová ale připustila, že ne vše je jednoduché. Stěžovala si, že spaní na tvrdé podlaze není úplně ideální: „Myslím si, že až kampaň skončí, tak budu mít nějaké modřiny, ale my jsme se zavázali, že to uděláme, tak si tím vším musíme projít.“

Ve squattu důchodců to ale vypadá jinak, než v ostatních berlínských squattech. Neduní tam hudba, nekonají se tam do noci divoké party. „Vstáváme v 6:30 a pak snídáme,“ řekla Syrbeová.

Město chce vilu prodat

U domu ale už zasahovala minulou středu policie. Zavolal ji městský správce, který se dostal do sporu s mladým člověkem, který squattující důchodce podporuje. „Byly tu menší strkanice, ale nic vážného. Správce má škrábanec na prstě,“ připustila Syrbeová.

Město má zájem vilu, kterou používala Stasi, prodat. Počítá, že by za ni mohlo utržit značné peníze, protože se nachází v oblíbené lokalitě na Majakowski Ringu, kde žila v zeleni většina východoněmeckých prominentů. Město zvažovalo, že by pro seniory našlo jiný prostor, ale oni upřednostňují vilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám