Hlavní obsah

Berlínský LGBT klub nechce ubytovnu migrantů přes ulici, bojí se útoků muslimů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti vzniku nové ubytovny migrantů naproti berlínskému LGBT klubu Die Busche se rázně postavila jeho majitelka. Obrátila se přímo na starostu města s tím, že za vzrůstajícím počtem útoků proti lidem z queer komunity v německé metropoli stojí převážně migranti z muslimského prostředí. Kvůli zvýšenému nebezpečí prý zvažuje, že svůj podnik po téměř čtyřiceti letech zavře.

Foto: Profimedia.cz

LGBT akce v berlínské čtvrti Friedrichshain. Ilustrační foto

Článek

V budově bývalého hostelu naproti klubu plánují úřady umístit až 650 žadatelů o azyl z Turecka, Afghánistánu a Sýrie, referoval bulvární web B.Z.. Znepokojená majitelka podniku Die Busche Carla Pahlauová se kvůli tomu obrátila na starostu města Kaie Wegnera (CDU).

„V uplynulých měsících množství zločinů vůči homosexuálům v Berlíně enormně vzrostlo. Valná většina pachatelů jsou migranti s muslimskými kořeny,“ napsala mu v otevřeném dopise. Jak poznamenávají německá média, tamní justice přitom žádná data o náboženském přesvědčení pachatelů neshromažďuje.

Pahlauová ale trvá na svém. „Promluvte si s policisty a ubezpečte je, že jejich jména nezveřejníte. A promluvte si s lidmi, kterých se takové trestné činy týkají,“ řekla listu Die Welt na dotaz, o co své tvrzení opírá. Mluvčí policejních odborů GdP Benjamin Jendro řekl, že útoků proti LGBT lidem skutečně přibývá a obavy Pahlauové proto bere vážně.

„Mluvíme o lidech ze zemí, kde jsou nostalgické světonázory a patriarchát rozšířenější než v Německu a kde je homosexualita trestána i smrtí,“ řekl Jendro stanici N-TV.

Pokud by otevření ubytovny mělo znamenat konflikty mezi migranty a návštěvníky klubu, Pahlauová jej raději zavře, řekla v rozhovoru s B.Z. „Klub by pak už nemohl existovat,“ řekla majitelka podniku, který začal fungovat už v roce 1985 za časů komunistické NDR, přičemž na současné adrese na Warschauer Platz ve čtvrti Friedrichshain sídlí od roku 2004. Čtvrť má punkovou pověst, je v ní řada techno klubů.

Berlínský starosta Wegner zatím na otevřený dopis neodpověděl, městský odbor sociálních věcí, do jehož kompetence rozhodnutí o umístění ubytovny spadá, však trvá na svém s tím, že jde o „humanistickou povinnost“. „Jsme rádi, že jsme našli vhodnou budovu blízko centra, v sousedství s existující sociální infrastrukturou,“ reagoval odbor na dotaz stanice N-TV s tím, že za účelem lidí z LGBT komunity posílí prevenci a antikonfliktní opatření.

Část politiků má přitom pro obavy Pahlauové pochopení. „Rozhodnutí o umístění tohoto zařízení považujeme za katastrofu,“ řekli webu B.Z. dva poslanci křesťanskodemokratické CDU Kurt Wansner a Timur Husein s tím, že budou požadovat přehodnocení rozhodnutí. Podotkli přitom, že rizikové je nejen sousedství LGBT klubu, ale také blízkost další velké diskotéky a míst, která jsou známá pouličním prodejem drog.

Na ulici v Berlíně brutálně zmlátili izraelského turistu. Zastavte to, burcuje velvyslanec

Zahraniční

„Chápu tyto obavy. Zabývat se reálně hrozícím konfliktem je správné a tady nepomůže zavírat oči. Na druhou stranu není dobré vytlačovat zařízení pro uprchlíky na okraj města,“ reagovala regionální zákonodárkyně liberální FDP Marlene Heihselová.

Žádný problém naopak v umístění ubytovny migrantů neviděla Wiebke Neumannová, jež má v sociálnědemokratické SPD na starosti queer otázky. „Pokud budou uprchlíci připraveni na své nové prostředí například sociálními pracovníky, nebude tam žádné zvýšené riziko konfliktu,“ vzkázala.

V podobném duchu se vyjádřila Katina Schubertová, mluvčí postkomunistické Levice pro sociální otázky. „Uprchlíky není třeba vinit z narušování bezpečných zón. Musí vědět, pro jaké lidi je ten klub určen. To vyžaduje vzdělávání a přesvědčování, ale ne odmítání,“ řekla.

Na vyřčené obavy majitelky klubu Die Busche ale rozporuplně reagovala i samotná berlínská LGBT komunita. „Je třeba neustále zdůrazňovat, že mezi žadateli o azyl jsou i queer lidé, kteří uprchli právě z tohoto důvodu,“ napsala například online magazínu Siegessäule představitelka trans komunity Michaela Dudleyová, která Pahlauovou osočila z „homonacionalismu“.

Majitelka klubu Die Busche v rozhovoru s deníkem Die Welt nařčení z nesnášenlivosti vůči migrantům odmítla. „Aby bylo jasno: nemám nic proti uprchlíkům a nenechám se zatlačit do pravicově extremistického koutku,“ řekla Pahlauová.

Je to smutný vývoj, když na některé věci už není dovoleno upozorňovat
Carla Pahlauová, majitelka klubu Die Busche

„Uprchlíci se syrským, afghánským nebo tureckým původem ale pocházejí z oblastí, kde gayové nejsou akceptováni vůbec. A není to tak, že ubytovna bude blízko – ne, otevře přímo naproti mému klubu,“ upozornila.

„V konečném důsledku zodpovídám za bezpečnost svého obchodu, svých zaměstnanců a hostů – nikoli za integraci. Rozhodně nechci říct, že všech 650 uprchlíků, kteří tam mají být ubytováni, je proti gayům. Ale vždy je nějaké procento, nemusíme to lakovat na růžovo,“ vzkázala Pahlauová.

V soukromí prý její postoj podpořila řada lidí z LGBT komunity, kteří se bojí veřejně promluvit, aby nebyli nařčeni ze sympatií ke krajní pravici. „Je to smutný vývoj, když na některé věci už není dovoleno upozorňovat,“ řekla majitelka klubu Die Welt.

Útoky a plivání na personál. Berlínská koupaliště omezují provoz kvůli tlupám výrostků

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám