Hlavní obsah

Berlín přijme 70 nezletilých uprchlíků z řeckých ostrovů

Berlín přijme 70 nezletilých uprchlíků bez dospělého doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Sdělili to v pátek agentuře DPA berlínský starosta Michael Müller a berlínská ministryně pro rodinu Sandra Scheeresová.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Dítě na ostrově Lesbos

Článek

Sociálnědemokratičtí politici poukázali na dramatickou situaci v řeckých táborech. O přijetí 40 dětí Řecko požádalo i Českou republiku, ale česká Poslanecká sněmovna minulý týden odmítla o této záležitosti jednat.

„Situace v uprchlických táborech je dramatická,” řekla Scheeresová. „Děti a mladiství bez doprovodu jsou obzvlášť zranitelní a vystaveni nebezpečím,” dodala politička. Berlín tak chce podle ní několika dětem, kterých se to týká, poskytnout bezpečí.

Ukažme Čechům těžké osudy sirotků v Řecku. Můžeme jim zlepšit dětství, apeluje Petříček

Domácí

V řeckých uprchlických táborech jsou desetitisíce lidí ubytovány v někdy extrémně špatných podmínkách. Je mezi nimi odhadem i 4100 dětí a mladistvých, kteří do Evropy přišli bez rodičů, uvedla DPA. Pověřenci pro cizineckou politiku z osmi spolkových zemí tento týden vyzvali k přijímání takto mladých uprchlíků.

Čeští poslanci se o dětských uprchlících bavit nechtějí

Řecko v září požádalo o to, aby i Česko přijalo 40 dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Podobná žádost směřovala ke všem ministrům vnitra EU. Česká Poslanecká sněmovna ale na konci října odmítla jednat o možném přijetí dětí navzdory snaze poslanců opozičních KDU-ČSL, TOP 09 a STAN o zařazení bodu na program schůze.

Řecko se letos stalo opět hlavní vstupní branou migrantů přes Středomoří do Evropy. Nová řecká konzervativní vláda, která je v úřadu od letošního července, zahájila přísnější migrační politiku. Jako prioritu si stanovila mimo jiné urychlení vyřizování žádostí o azyl i zlepšení životních podmínek migrantů, kvůli nimž je Řecko dlouhodobě kritizováno.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Zmínil plán vybudovat sirotčinec v Sýrii. Týdeník Respekt před nedávnem informoval o tom, že se záměr neuskuteční.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám