Hlavní obsah

Belgičané dopadli dalšího možného komplice teroristů z Paříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgická policie v rámci vyšetřování pařížských atentátů zatkla ve čtvrtek v Bruselu dalšího podezřelého. V pátek mu sdělila obvinění. Jedná se o šestou podobně obviněnou osobu v Belgii, sdělila belgická federální prokuratura. Dva lidi podezřelé z terorismu zatkli také v Berlíně.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgičtí policisté, ilustrační foto

Článek

Identitu nově obviněného justice neupřesnila. Ve vyšetřovací vazbě podle belgických médií  skončili Mohammed Amri, Hamza Attou, Ali Oulkadi, Lazez Abraimi a Abdeilah Chouaa.

Úřady jim především kladou za vinu, že v různé míře pomáhali hlavnímu podezřelému Salahu Abdeslamovi. Tento Francouz alžírského původu, který žil v posledních letech převážně v Belgii, je stále na útěku.

Poslední z vrahů?

Šestadvacetiletý Abdeslam je podle vyšetřovatelů zřejmě posledním živým ze skupiny teroristů, kteří v pátek 13. listopadu zaútočili na šesti místech v Paříži a zabili 130 lidí, 350 dalších zranili.

K šesti koordinovaným akcím ve francouzské metropoli se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát, jež den po útoku zveřejnilo video oslavující několik jeho bojovníků. V Paříži útočilo podle dosavadních závěrů vyšetřování asi devět teroristů.

Zatýkalo se i v Berlíně

Dva muže ve věku 28 a 46 let při protiteroristické razii v Berlíně zadrželi také němečtí policisté. „Podezíráme je z přípravy závažného aktu násilí, které představovalo nebezpečí pro stát. Byli v kontaktu s islamistickým hnutím,“ řekla agentuře AFP policejní mluvčí Patricia Braemerová.

Žádné zbraně ani výbušniny ale podle ní při operaci nalezeny nebyly.

Reklama

Související články

Belgie snížila stupeň ohrožení terorismem

Belgie snížila stupeň bezpečnostních opatření v Bruselu ze čtvrtého nejvyššího na třetí, oznámila belgická tisková agentura Belga. Nejvyšší stupeň byl zaveden...

Výběr článků

Načítám