Hlavní obsah

Bavorsko a Hesensko vybírá nové zemské poslance, kampaň ovlivnila migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Obyvatelé Bavorska a Hesenska od rána rozhodují o novém složení svých zemských sněmů, a tím i o nové podobě regionálních vlád. Jasnými favority jsou podle průzkumů konzervativci, kteří si tak udrží premiérská křesla.

Foto: Arne Dedert, ČTK/AP

Boris Rhein

Článek

Volební místnosti se v Bavorsku i Hesensku, které patří k nejbohatším německým spolkovým zemím, otevřely v 08:00.

V obou zemích může až do 18:00 hlasovat asi 13,7 milionu lidí, což je více než pětina všech oprávněných voličů v Německu. Ihned po uzavření volebních místností budou zveřejněny odhady, které v Německu bývají velmi přesné. O několik hodin později budou známé i výsledky.

Německá policie se obává válek gangů jako ve Švédsku

Evropa

V Hesensku průzkumy slibují jasné vítězství Křesťanskodemokraticke unie (CDU) premiéra Borise Rheina a v Bavorsku zase Křesťansko-sociální unie (CSU) premiéra Markuse Södera. Sociální demokracie (SPD), která vede spolkovou vládu, se musí připravit na drtivou porážku.

V Hesensku vede SPD do voleb spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, která je řadu týdnů pod tlakem konzervativců, aby zavedla stálé hraniční kontroly s Českem a Polskem. To ministryně odmítá. Německá média spekulují, zda si Faeserová v případě očekávané prohry dokáže udržet křeslo ve spolkové vládě.

Ostře sledován bude rovněž výkon pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), která je v celoněmeckých průzkumech na vrcholu popularity. Sondáže ji po konzervativní unii CDU/CSU řadí jako druhou největší politickou sílu v zemi. V Bavorsku a Hesensku by si AfD mohla polepšit o několik procentních bodů oproti volbám před pěti lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám