Hlavní obsah

Místo peněz poukázky na jídlo. Drtivá většina Němců by změnila systém dávek pro migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Migranti přicházející do Spolkové republiky by měli od státu dostávat spíše materiální dávky než peněžní (např. potravinové poukázky). V průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění INSA pro deník Bild to uvedlo 69 procent dotázaných. Pouze osm procent se vyslovilo pro podporu v penězích.

Foto: Reuters

Friedrich Merz při jednání Spolkového sněmu v Berlíně

Článek

Postavili se tak podle Bildu za Friedricha Merze, šéfa německé konzervativní opozice CDU/CSU, jenž možnost zúžit příspěvky od státu výhradně na nefinanční podporu zmínil mezi pěti body, které opozice navrhuje jako opatření proti migrační krizi.

CDU chce situaci s přílivem migrantů, která podle mnoha činitelů strany, včetně exministra zdravotnictví Jense Spahna, hrozí sociálním výbuchem, řešit společně se s tzv. semaforovou koalicí kancléře Olafa Scholze.

Předložila tzv. azylový pakt. Pětibodový plán zahrnuje stacionární hraniční kontroly, čipové karty místo peněžních dávek a zastavení všech programů dobrovolného přijímání.

Dva ze tří Němců chtějí, aby země přijímala méně migrantů

Evropa

Debata o zubech je plná vášní

Merz podnítil v uplynulých dnech svými výroky o tom, že odmítnutí žadatelé o azyl si nechávají na účet německých daňových poplatníkům spravovat chrup, zatímco Němci čekají na termíny.

„Lidé se vztekají, když vidí, že 300 tisíc žadatelů o azyl bylo odmítnuto, ale neopouštějí zemi, pobírají plné dávky a dostávají úplnou lékařskou péči. Sedí u lékaře, nechávají si předělávat zuby a němečtí občané ze sousedství se k zubařům nedostanou,“ prohlásil Merz minulý týden v diskusi na streamu Welt - TV.

„To, co tady děláte, je pro naši zemi katastrofa,“ kritizoval vládnoucí koalici v debatě o azylové politice se zástupci sociálních demokratů a Zelených.

Průzkum INSA teď potvrdil, že si 46 procent Němců myslí, že je dobře, že Merz tuto otázku nastolil. 34 procent si myslí, že je to špatně, 19 se nevyjádřilo. Vyšlo také najevo, že si 47 procent Němců přeje, aby se Merz k migrační politice vyjadřoval častěji, naopak 36 procent sdělilo, ať tak nečiní.

Merze okamžitě zasypala kritika politiků vládních stran. „Záměrně štve skupiny proti sobě a šíří dezinformace. Takto se neřeší ani jeden problém, ale rozdmýchává se nenávist,“ nechala se slyšet Ricarda Langová, šéfka Zelených.

Německo s okamžitou platností zahajuje kontroly na hranicích s Českem

Evropa

Má pravdu, tvrdí stomalog

Do debaty zasáhl v Bildu i zubař, který Merze před několika lety ošetřoval. Doktor Thomas Schlösser, který má ordinaci v Olpe poblíž Merzova bydliště a je členem CDU, má za to, že se předseda strany se svými výroky trefuje do tabuizovaného tématu. „Řekl to tak, jak to je. Odmítnutí žadatelé o azyl, které bolí zuby, jsou samozřejmě ošetřováni v ordinacích.“

Náklady podle něj nesou sociální úřady nebo okresní správy. „Jedná se o ošetření zubního kazu, plomby, ošetření kořenových kanálků, extrakce atd. V lékařské mluvě tomu říkáme konzervativně-chirurgické služby,“ dodal.

A Merzovo obvinění, že si odmítnutí žadatelé o azyl nechávají v Německu záměrně předělávat chrup? „Bohužel stav ústní dutiny mnoha migrantů není nijak zvlášť dobrý. To znamená, že jsou často nutná rozsáhlejší opatření. Pak jim vysvětluji, že tato ošetření si musí hradit sami a neměla by být účtována z prostředků sociálního zabezpečení. Zpravidla se mi dostane odpovědi: ‚Ne, ne, ne. V mé rodné zemi se říká, že v Německu je u lékaře a zubaře všechno zdarma‘. S touto představou přichází mnoho lidí, i když ne všichni,“ dodává stomatolog.

Podotýká, že pacienti přicházejí do ordinace s potvrzením náhradní zdravotní pojišťovny. Pak se poplatek za ošetření vyřizuje zcela běžně prostřednictvím Svazu zubních lékařů ze zákonného zdravotního pojištění, stejně jako u všech ostatních pacientů podle sazebníku poplatků zákonných zdravotních pojišťoven.

„Tato představa země mléka a strdí je už teď přitažlivým faktorem, který může podpořit imigraci do Německa,“ uzavřel doktor Schlösser.

Německo přerušilo dobrovolné přijímání uprchlíků z Itálie

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám