Hlavní obsah

Dělají to stejně. Radní za německou AfD přirovnala stranu k NSDAP v roce 1933 a odešla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bad Kissingen

Bývalá radní za krajně pravicovou Alternativu pro Německu (AfD) v bavorském Bad Kissingenu přirovnala metody, které strana používá, k praktikám nacistů ve 30. letech 20. století. Podle ní chce Alternativa, jejíž šéfové nenávidí cizince, po uchopení moci demontovat stávající společenský systém.

Foto: Pförtner Swen, ČTK

Konference AfD v Hesensku. Ilustrační snímek

Článek

„Musím to říci jasně: Kdo mlčí, ten souhlasí (…) Funguje to přesně jako v roce 1933. Nerespektují právní stát, využívají frustrace lidí. Právě tak se NSDAP stala velkou,“ popsala Freia Lippoldová-Eggenová, dnes již bývalá radní za Alternativu pro Německo v bavorském Bad Kissingenu, způsob práce krajně pravicové strany. A ohlásila vystoupení z AfD.

Interview s osmašedesátiletou političkou přinesl jako první z celostátních německých deníků Bild. Lippoldová-Eggenová v něm mj. říká: „Funkcionáři AfD v Dolních Frankách (kde leží Bad Kissingen, pozn. red.) nenávidí cizince. Jejich snem je etnicky čistá společnost. Na hlavu lidi, kteří jsou odlišného původu, svalují vlastní neschopnost.“

Na otázku, zda by podle jejího názoru měla být AfD zakázána, politička odpověděla: „Pokud to takhle půjde dál, byla bych pro (…) Doufám, že stranu opustí více slušných lidí. Neměli by se schovávat za to, že ‚nic nevěděli‘“.

Německá krajně pravicová AfD školí své mladé v boxu. Na tréninky láká nové členy

Evropa

AfD před zemskými volbami posílila

V Bavorsku se budou konat 8. října zemské volby. Také v této spolkové zemi v posledních měsících preference AfD vzrostly, podle průzkumů by strana mohla získat kolem 13 procent hlasů, což by stačilo na 3. až 4. místo.

V některých celoněmeckých průzkumech však AfD překonala hranici 20 procent a zařadila se na druhé místo za opoziční křesťanské demokraty (CDU). Největší voličskou podporu má AfD setrvale na východě země na území bývalé NDR.

Nedávno vyplulo na povrch, že AfD dostala ruské peníze na to, aby podala na příkaz Kremlu žalobu proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Národně socialistická německá dělnická stranu (NSDAP), ke které Lippoldová-Eggenová AfD přirovnala, vznikla po první světové válce, po většinu existence stál v jejím čele Adolf Hitler.

Strana, která otevřeně hlásala rasismus a velkoněmecký šovinismus, čerpala podporu zejména mezi lidmi, kteří byli nespokojeni s poválečným uspořádáním vycházejícím z Versailleské smlouvy. Strana zvítězila ve volbách v letech 1932, což umožnilo instalaci Hitlera na post kancléře a Německo se pak stalo totalitním státem.

Rekordní vzestup obliby protiimigrační AfD nebere konce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám