Hlavní obsah

Barroso: Začleňování Romů do společnosti se musí řešit na místní úrovni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Integrace romské menšiny do většinové společnosti se může uskutečnit jen dlouhodobou usilovnou prací a především na místní úrovni. Ve svém vystoupení na pátečním třetím evropském romském summitu to poznamenal předseda Evropské komise José Barroso.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Článek

"Společnost je jen tak silná, nakolik silný je její nejslabší článek," zdůraznil Barroso. Zástupci Evropské komise připomněli, že ve finančním období na roky 2014 až 2020 je v Evropském sociálním fondu 80 miliard eur (2,1 biliónu Kč) a nejméně pětina z této částky musí být využita na boj se sociálním vyloučením a chudobou.

Potřeba však prý jsou nejen peníze, ale také důsledné uplatňování evropské politiky v této oblasti. Politici se podle Barrosa musejí postavit rostoucí antiromské rétorice a předsudkům ve veřejné debatě v EU.

Přetrvávající vyloučení, problémy se špatnou dostupností vzdělávání, diskriminaci na trhu práce a další komplikace, kterým Romové v EU čelí, dokládá i tento týden zveřejněná zpráva o stavu implementace jednotlivých národních integračních politik zemí Unie.

V České republice se podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera situace i kvůli hospodářské krizi nelepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám