Hlavní obsah

Barroso pod palbou. Jeho práce pro americkou banku je skandální, zní z Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalý portugalský premiér a předseda Evropské komise José Manuel Barroso přijal pracovní nabídku od americké banky Goldman Sachs. Má jí radit s obchodováním v Evropě v době vystupování Velké Británie z EU. Barrosovi sice nedávno uplynula lhůta, během níž se nesměl o žádnou práci ucházet, přesto si vysloužil kritiku zejména z Francie.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bývalý předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

„Pokud máte Evropu rádi, neměli byste to dělat, zvláště ne teď. Ale od pana Barrosa mě to nepřekvapuje,“ prohlásil francouzský ministr financí Michel Sapin.

Přisadil si jeho vládní kolega a ministr pro evropské záležitosti Harlem Désir: Je to chyba pana Barrosa a nejhorší medvědí služba, kterou může bývalý předseda komise evropskému projektu udělat v historické chvíli, kdy potřebuje podporu a posílení“.

Podle Désira by se měl Barroso stydět, jeho rozhodnutí je podle francouzského ministra „skandální”. Barrosova roční penze podle britského Daily Mailu činí v přepočtu zhruba 3 300 000 korun.

Goldman Sachs si Barrosa najala jako poradce a nevýkonného ředitele svého mezinárodního obchodu. Zástupci banky uvedli, že jim má Barroso pomoci zorientovat se v „nejistém ekonomickém a tržním prostředí“ v Evropě v době vystupování Británie z EU.

Ochránkyně práv chce zpřísnění pravidel

Barrosovi nedávno uplynula doložka, podle níž se nesměl rok a půl od opuštění funkce v EU ucházet o žádnou práci.

Neporušil sice žádné pravidlo, ale kritikům se nelíbí, že porušil ducha tohoto ustanovení. Evropská veřejná ochránkyně práv Emily O'Reillyová už proto vyzvala ke zpřísnění pravidel pro bývalé eurokomisaře.

„Technické dodržování pravidel“ podle ní „nezbavuje bývalé zaměstnance (komise) širší povinnost vykazovat integritu“. V sázce je podlomení veřejné důvěry v EU, zdůraznila O'Reillyová.

Někdejší vůdce podzemní studentské maoistické buňky a pozdější premiér Portugalska Barroso vedl Evropskou komisi po dvě funkční období v letech 2004 až 2014.

Související témata:

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám