Hlavní obsah

Končící Barroso pochválil EU za reakci na finanční krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Končící šéf Evropské komise José Manuel Barroso v úterý v bilančním projevu před Evropským parlamentem označil za úspěch odpověď Evropské unie na finanční krizi i uzavření asociační dohody s Ukrajinou. Integrační síly podle jeho slov výrazně převažují nad sílami dezintegračními.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Barroso na plénu europarlamentu ve Štrasburku vystoupil naposledy. Měl rekapitulovat především práci své druhé komise, která získala důvěru Evropského parlamentu v únoru 2010. Vrátil se však k celému uplynulému desetiletí, kdy stál v čele exekutivního orgánu EU.

„Tato doba byla výjimečná. Bylo to deset let krize a výzev,” hodnotil Barroso. Mimo jiné vyzdvihl potíže kolem schvalování Lisabonské smlouvy, finanční krizi a ukrajinsko-ruský konflikt.

Efektivnější EU

Barroso byl na počátku svého druhého volebního období kritizován za pomalou reakci na finanční krizi. V následujících měsících pak Evropská unie musela řešit například řeckou dluhovou krizi a zavedla příslušný stabilizační mechanismus či bankovní unii.

Končící šéf Evropské komise řekl, že navzdory počátečním pochybám nyní Evropa dokáže na podobné problémy reagovat mnohem efektivněji. Zmínil se například o tom, že se podařilo udržet Řecko v eurozóně a dokonce se podařilo Evropskou unii i eurozónu rozšířit. Podle něj jsou „integrační síly jsou mnohem silnější než síly dezintegrační”.

Dohoda s USA na nové komisi

Loni v prosinci Barroso společně s americkým prezidentem Barackem Obamou oznámil zahájení jednání mezi EU a USA o transatlantické obchodní dohodě.

Dotažení tohoto procesu do konce už by mělo být jedním z hlavních úkolů nové Evropské komise vedené někdejším lucemburským premiérem Jeanem-Claudem Junckerem.

Po Barrosově proslovu se k jeho práci vyjádřili zástupci jednotlivých politických skupin.

Předseda frakce sociálních demokratů S Gianni Pittella například šéfovi komise vytkl, že se v projevu nezmínil o nezaměstnanosti. Český europoslanec Pavel Telička s hlavními body Barrosova hodnocení vyjádřil souhlas, kritizoval však nedostatečnou akceschopnost EK. Český poslanec se tak nepřímo připojil k častým námitkám, že Barrosovi chyběly vůdčí vlastnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám