Hlavní obsah

Nominujte ženu, jinak skončíte na vedlejší koleji, hrozil prý Barroso vládám

– Davos

Politiku ženských kvót hájil tento týden na Světovém ekonomickém fóru v Davosu bývalý předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Podtrhl, že v jeho komisi byla třetina žen, a žertem dodal, že musel na vlády členských zemí EU zatlačit, aby ženy nominovaly.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Bývalý předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

„Potřeboval jsem ženy,“ řekl Barroso během debaty o účasti žen v politice. Narážel na skutečnost, že potřeboval dostát závazku složit komisi, v níž bude alespoň třetina žen.

Napůl žertem pak dodal, že musel vlády „vydírat“, aby ženy nominovaly. Těm, které by to neudělaly, podle jeho slov hrozilo, že jim budou přidělena méně důležitá a méně atraktivní portfolia. Jedním z premiérů, na něhož vyvíjel nátlak, byl podle něj tehdejší předseda britské vlády Gordon Brown, který pak nominoval Catherine Ashtonovou.

V Barrosově druhé komisi, která působila od roku 2010 do loňska, nakonec zasedlo devět žen včetně Ashtonové, která se stala šéfkou nově vytvořené zahraniční služby Evropské unie. Česko zastupoval Štefan Fülle, který měl na starosti agendu rozšíření a sousedství.

Také v nové komisi Jeana Claudea-Junckera je zastoupeno devět žen včetně české eurokomisařky Věry Jourové (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám