Hlavní obsah

Barroso pochválil změnu českého postoje k EU

Právo, Michael Švec (Brusel)
Brusel
Aktualizováno

Nástup vlády Bohuslava Sobotky znamená nový start ve vztazích České republiky a Evropské unie. Po společném jednání v Bruselu to prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso (vpravo) s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Článek

„On i jeho vláda mačkají tlačítko ‚reset‘ na mnoha frontách a samozřejmě také ve vztazích s EU,“ podotkl.

Fakt, že Sobotka dorazil do Bruselu pouhé dva dny poté, co jeho kabinet dostal důvěru, označil Barroso za „velmi důležitý signál“. Zdůraznil, že se Praha opět stává „konstruktivním členem evropské rodiny“.

Sobotka podle svých slov Barrosa informoval, že nová vláda mění postoj ČR k Evropské unii. „Nová vláda je přesvědčena o tom, že příležitostí pro další rozvoj ČR a pro nejlepší obhajobu našich zájmů je aktivní účast na pokračování evropské integrace,“ zdůraznil premiér.

Aktivně a čitelně

„ČR jako země střední velikosti má jedinou reálnou šanci, jak ovlivňovat vývoj Evropy, a to právě prostřednictvím aktivní evropské politiky,“ vysvětlil. Praha podle něj bude vůči EU vystupovat „aktivně, čitelně, srozumitelně a konstruktivně“.

Prvním důsledkem této změny má být přijetí fiskálního paktu, o němž už nová vláda jednala.  Mohla by se k němu připojit během dvou měsíců, aby mohla být zahájena ratifikace v parlamentu. Premiér nevyloučil, že by se ČR mohla připojit i k projektu bankovní unie, podaří-li se vyjednat výhodné podmínky.

Hovořilo se také o čerpání z evropských fondů, s nímž má Praha dlouhodobě problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám