Hlavní obsah

Kabinet začal jednat o přistoupení k fiskálnímu paktu

Novinky, Václav Lang
Praha

Kabinet Bohuslava Sobotky začal na své středeční schůzi jednat o přistoupení k tzv. fiskálnímu paktu, tedy souboru pravidel pro dodržení rozpočtové odpovědnosti. Pravidly by se země řídila po přijetí eura.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka před jednáním vlády

Článek

„Česká republika a Velká Británie byly jediné dva členské státy Evropské unie, které k fiskálnímu paktu nepřistoupily,“ podotkl premiér Bohuslav Sobotka. „Zahájili jsme diskusi o tom, že by vláda tuto pozici změnila a k fiskální smlouvě se za Českou republiku připojila,“ dodal.

Ve středu zatím kabinet debatu přerušil a požádal šéfa legislativní rady Jiřího Dienstbiera o stanovisko, jak přesně by měl proběhnout ratifikační proces v obou komorách parlamentu.

Sobotka by rád, aby se připojení k fiskálnímu paktu projednalo ve sněmovních i senátních výborech, stejně tak je chce řešit na březnové tripartitě. „Předpokládám, že ještě na jaře nebo na začátku léta by česká vláda toto rozhodnutí mohla definitivně přijmout,“ uvedl a dodal, že všichni tři koaliční partneři jsou připraveni připojení ČR k fiskálnímu paktu podpořit.

Sobotka jede do Bruselu

O výsledcích středečního jednání bude Sobotka ve čtvrtek informovat předsedu Evropské komise Joseho Barrosa v Bruselu, kam Sobotka poprvé pojede jako premiér. Spolu s Barrosem a předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem chce projednat také téma čerpání finančních prostředků z evropských fondů.

Sobotka je chce rovněž informovat o stavu přijetí zákona o státní službě a novely zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, což jsou normy, které mohou mít vliv právě na čerpání evropských peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám