Hlavní obsah

Balaton připomíná spíš termální lázně, má 27 stupňů

Právo, Novinky, ivi, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Horké léto, které zažívá Maďarsko, se už projevilo na teplotě vody v jezeře Balaton, která má rekordních 26 až 27 stupňů. Deník Blikk v této souvislosti poznamenal, že Balaton v těchto dnech připomíná spíš termální lázně s horkou vodou. Rekordy padají také na u moří na jihu Evropy. Středozemní moře má více než 28 °C , na kolem Kypru či u Itálie teploty překročily 30 °C.

Foto: MTI

Mladí lidé se v horku osvěžují ve vodách Balatonu.

Článek

V Maďarsku se už několik dní pohybují teploty od 35 do 40 stupňů Celsia ve stínu. „Kdo může, snaží se v takovém počasí osvěžit u vody. Ale je to ještě osvěžení, pokud teplota vody dosahuje zmíněných hodnot?“ ptá se deník Blikk.

Podle serveru idokep.hu u města Siófok na jižním břehu naměřili teplotu vody 26 stupňů a u obce Balatonakali dosahuje teplota vody dokonce až 27 stupňů.

Běžně má Balaton létě teplotu mezi 19 až 22 stupni. Při loňské vlně veder se naměřilo  25 stupňů, což se považovalo za extrém. Takzvané maďarské moře je především u jižního břehu velmi mělké, takže se tam voda rychle ohřívá.

Rekordy padají u teplot moří

Vlna veder přepisuje rekordy také u teplot moří, které mají neobvykle vysoké hodnoty, uvedl  meteorolog Martin Štros. Téměř celé Středozemní moře má na povrchu už více než 28 °C , na některých místech dokonce teploty moře překročily 30 °C. Teploty jsou podle meteorologa asi 3 °C nad dlouhodobým normálem.

„Je to mnohde nejvyšší teplota moře, která kdy byla naměřena,“ řekl Štros. S tím souvisejí i vysoké teploty vzduchu - ty třeba v posledních dnech překračovaly 40 °C na řadě míst v oblasti střední Itálie. Zcela běžné a nepřekvapující je to v Tunisku nebo na jihu Španělska.

Tentokrát byly čtyřicítky zjištěny i na Sardinii a dokonce na jedné stanici v Chorvatsku. Horké počasí v oblasti vydrží do konce týdne, pak se vrátí k normálu. Díky teplému moři jsou i velmi teplé noci, v Itálii u pobřeží neklesají často ani pod 25 °C. Na Sardinii se za celou noc teploty nedostaly ani pod 30 °C!

Reklama

Výběr článků

Načítám