Hlavní obsah

Austin v Bruselu oznámil další vojenskou pomoc Ukrajině za 200 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

USA dodají Ukrajině nový balík vojenské pomoci v hodnotě 200 milionů dolarů (4,6 miliardy korun), který bude zahrnovat vysoce přesnou munici pro systémy protivzdušné obrany, dělostřeleckou a raketovou munici, protitankové zbraně či vybavení pro boj s útočnými drony.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr obrany Lloyd Austin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Na úvod 16. zasedání ve formátu Ramstein (Kontaktní skupiny pro otázky obrany Ukrajiny) to uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin, píše Reuters. Setkání v Bruselu se osobně zúčastnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pomoc bude hrazena z prostředků, které Pentagon získal díky údajné chybě ve výkazech. Washington tak podpoří Kyjev, nehledě na to, že v provizorním americkém vládním rozpočtu na 45 dní výdaje na podporu Ukrajiny zahrnuty nejsou.

„Celková výše americké podpory tak od začátku Putinovy války stoupne na 43,9 miliardy dolarů,“ prohlásil Austin. Další vojenskou pomoc napadenému státu přislíbily i ostatní spojenecké státy.

Například Belgie oznámila, že pomůže Kyjevu s výcvikem pilotů na F-16 a počínaje rokem 2025 předá zemi neupřesněný počet těchto stíhacích letounů. Země také hodlá v letošním roce zřídit zvláštní fond na podporu Ukrajiny ve výši 1,7 miliardy eur, a to z výnosů ze zmrazených ruských aktiv v zemi.

Důležitá zbraň na dosah. Ukrajina má slíbené balistické střely ATACMS

Válka na Ukrajině

Kontaktní skupina pro Ukrajinu se schází zhruba jednou za měsíc a je hlavním fórem pro získávání příspěvků na podporu Kyjeva, ať už vojenské, či jiné povahy.

Zelenskyj před schůzkou avizoval, že jeho země doufá v oznámení pomoci v oblasti protivzdušné obrany, zbraní dlouhého doletu a dělostřelectva.

„Priority jsou dané: systémy protivzdušné obrany, obranný štít. To nejsou jen slova, ale konkrétní věci. A my je naléhavě potřebujeme v konkrétních zeměpisných bodech našeho státu, abychom ochránili energetickou soustavu, lidi, obilí a trasy jeho dodávek do Afriky, Asie, do světa,“ citoval Zelenského list Ukrajinska pravda.

Prezident rovněž uvedl, že nejde pouze o prostředky k protiofenzivě, která je vedena jedním směrem. Je třeba se také bránit jinde, upřesnil. „Musíme vyhrát zimní bitvu proti teroru a my ji můžeme vyhrát,“ uvedl v Bruselu Zelenskyj.

Ohledně pomoci Ukrajině je na USA spoleh, ujišťoval Biden Steinmeiera

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám