Hlavní obsah

Přes 80 ruských oligarchů inkasuje miliardy za válečné zbrojní zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské zbrojní zakázky během války na Ukrajině finančně podporuje jedenaosmdesát nejbohatších ruských podnikatelů figurujících na žebříčku časopisu Forbes. Vyplývá to z „Průvodce po stopách ruských oligarchů ve válečné době“, který v pondělí zveřejnili nezávislí ruští investigativci na zpravodajském webu Projekt. Zdaleka ne všichni jmenovaní přitom figurují na západních sankčních seznamech.

Foto: Profimedia.cz

Podnik Olega Děripasky Barnaultransmaš je výrobcem motorů UTD-29, které pohánějí tanky a bojová vozidla

Článek

„Nejbohatší Rusové inkasují na zbrojních zakázkách miliardy dolarů a vyrábějí mimo jiné takové typy zbraní, které zabíjejí civilisty v ukrajinských městech. Přestože to vědí, dál zarytě mlčí,“ uvádí Projekt.

„Oni sami by přitom chtěli přesvědčit veřejnost, že nemají s válkou nic společného. Buď už půldruhého roku mlčí jako hrob, nebo se snaží napadnout sankce, kterým nově čelí,“ napsali ruští novináři.

Foto: https://www.proekt.media/guide/russian-war-oligarchs/

Repro z webu Projekt

Z 81 jmen se jich sice na některém ze sankčních seznamů vyskytuje 80, ovšem jen 14 ruských oligarchů ze zmíněných osmi desítek čelí postihu ze strany všech hlavních aktérů proukrajinské koalice, 34 jich figuruje pouze na sankčním seznamu Ukrajiny.

Celková výše kontraktů, které tito bankéři či podnikatelé uzavřeli s ruským vojensko-průmyslovým komplexem mezi lety 2014 (kdy Rusko anektovalo ukrajinský Krym a zapojilo se do protiukrajinských vojenských akcí na východě Ukrajiny) a 2023, činí 220 miliard rublů, tedy přes 52 miliard korun.

Mezi sponzory války jsou Viktor Vekselberg, Oleg Děripaska, Vladimir Jevtušenkov, Aleksej Mordašov, Michail Fridman či Jurij Kovalčuk.

Jevtušenkova a jeho syna Felixe zařadila česká vláda na svůj vlastní sankční seznam.

Foto: https://www.proekt.media/guide/russian-war-oligarchs/

Repro z webu Projekt

Vzhledem k tomu, že ruské ministerstvo obrany a ruští zbrojaři počínaje rokem 2017 začali na základě schválených legislativních změn veškeré informace týkající se zbrojních kontraktů označovat za „tajné“, výsledek pátrání je podle všeho neúplný a rozsah zapojení ruských podnikatelských elit do financování agrese ozbrojené agrese na Ukrajině je ještě výrazně vyšší, uvádí Projekt.

Ruští oligarchové přepisovali těsně před invazí majetky na děti

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám