Hlavní obsah

Ať viníky havárie boeingu soudí v Haagu, žádá ukrajinský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Viníci čtvrteční havárie malajsijského dopravního letadla na východě Ukrajiny by měli stanout před mezinárodním tribunálem v Haagu. Prohlásil to v pátek ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Jeho vláda viní ze zkázy letounu Rusy a soudí, že stroj byl sestřelen.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky letounu Boeing 777 u vesnice Hrabove na Ukrajině

Článek

"Rusové zašli příliš daleko. Je to mezinárodní zločin, jehož viníci by měli být souzeni v Haagu," uvedl. "Je tam (v Haagu) spousta místa, všichni se tam vejdou," dodal podle agentury Interfax-Ukrajina.

Jaceňuk přitom nespecifikoval, o jaký tribunál by mělo jít. V Haagu působí několik mezinárodních soudů.

Boeing s 298 lidmi na palubě se zřítil ve čtvrtek na východní Ukrajině u města Snižne v oblasti kontrolované proruskými separatisty. Z odpovědnosti za neštěstí se vzájemně obviňují proruští separatisté, Moskva a Kyjev. [celá zpráva]

Mezinárodní vyšetřování

Jaceňuk počítá s mezinárodním vyšetřováním tragédie. "(...) obrátili jsme se na vlády dalších zemí, aby se uskutečnilo mezinárodní vyšetřování této strašné tragédie, která je bezpochyby teroristickým činem," řekl premiér.

BEZ KOMENTÁŘE: Pád malajsijského letadla

"Obracíme se na všechny příslušné vlády, aby pomohly Ukrajině s vyšetřováním tohoto teroristického útoku, zjištěním místa, odkud došlo k odpalu (protiletadlové rakety), a zjištěním podílu jiných zemí na tomto teroristickém útoku. (...) Svět se musí dozvědět jména zločinců, svět musí znát země či přesněji zemi, která podporuje tyto bandity," dodal.

Vyšetření neštěstí požaduje i Moskva. "Budeme trvat na objektivním, maximálně otevřeném a nezávislém vyšetřování. Budeme připraveni přispět, ale soudíme, že iniciativu musí projevit úřady země, na jejímž území se tragédie odehrála," řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov televizi Rossija 24.

Tvrzení Kyjeva, který odpovědnost za sestřel letounu připisuje proruským separatistům a Moskvě, Lavrov odmítl. "V posledních měsících jsem neslyšel z Kyjeva pravdivé prohlášení," řekl.

Černé skříňky povstalci předají ruské tajné službě, tvrdí Ukrajinci

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko podle agentury Intefax-Ukrajina nařkl povstalce, že ještě v noci převezli protiletadlový raketový systém Buk, kterým prý sestřelili letoun, z východoukrajinské Doněcké oblasti do Ruska.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Boeing 777 malajsijských aerolinií se zřítil nedaleko ukrajinské vesnice Hrabove.

"Podle posledních informací terorista mezinárodní třídy Strelkov-Girkin v noci přijel do obce Snižne kvůli situaci s malajsijským boeingem. V noci odpalovací zařízení Buk, ze kterého odpálili rakety, převezli na ruské území, kde ho nejspíše zničí (...)," uvedl Geraščenko s odvoláním na ukrajinskou rozvědku. Dodal, že "černé skříňky" z boeingu povstalci prý ještě v pátek předají "svým kurátorům" z ruské tajné služby FSB.

Igor Girkin, známý pod pseudonymem Strelkov, je jedním z velitelů povstalců. Ukrajinská média jej označují za ruského agenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám