Hlavní obsah

ANALÝZA: Von der Leyenová a Borrell. Slabí zeslábli

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si, že jste nastoupili do nového zaměstnání. Po měsíci čekáte premiérovou výplatu – a nic. Voláte tudíž účtárně, co se to děje. „Přečtěte si znovu svou smlouvu,“ zní její doporučení. V textu vskutku stojí, že chlebodárce se „bude snažit vás zaplatit“. „Opravdu jsme o to usilovali, avšak nevyšlo to. Snad příště,“ sdělí vám nadřízený.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Předsedkyně Evropské komise Ursulla von der Leyenová a vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell

Článek

Přesně tak vágní smlouvu o dodávkách vakcíny proti covidu19 podepsala Evropská komise s firmou AstraZeneca. Text úmluvy, který by musel rozcupovat každičký student prvního semestru, není ničím jiným než sklíčkem do mozaiky očkovacího debaklu Evropské unie.

Šéfka EK příliš dlouho přehlížela zjevné problémy s výrobou očkovacích látek
televize ARD

Místo toho, aby se nákup očkovacích látek okamžitě stal nejvyšší prioritou, Ursula von der Leyenová (62), šéfka EK a lékařka, přenechala nejdůležitější výzvu Evropy na několik měsíců Stelle Kyriakidesové (64). „Její omezená způsobilost není známá jen v Bruselu,“ rýpla si do kyperské eurokomisařky, původním povoláním psycholožky, televize ARD.

Výhoda? Opozice není

Po jejím odstavení se smlouvání ujal vyjednávací tým, avšak trvalo několik měsíců, než EK podepsala s farmaceutickými firmami smlouvy, přičemž se to jistě dalo stihnout v týdnech. Snaha přehrát jinam odpovědnost – tedy zajistit, aby ji nesli výrobci, kdyby něco selhalo – dostala přednost před rychlostí dodávek. Navíc se bruselští vyjednavači zamotali do několikaměsíčních cenových válek.

Všechno bylo špatně. Šéfka EK si sype popel na hlavu za nedostatek vakcín

Koronavirus

„Pověst von der Leyenové, v Bruselu nijak silné v kramflecích, jako krizové manažerky už nelze zachránit. Polovičatá omluva na tom nic nemění. Příliš dlouho přehlížela zjevné problémy s výrobou očkovacích látek,“ upozornila ARD.

Podle britského týdeníku The Economist se může šéfka EK spolehnout na nezanedbatelnou výhodu: „Každé jiné vládě dýchá na záda opozice a hlasitě vysvětluje, proč je onen kabinet k ničemu a jak by to dělala lépe. Brusel žádnou veřejnou politickou soutěž nezná.“

Navíc od von der Leyenové neodtáhla ochrannou ruku žena, která na ni nedala dopustit, ani když se trápila na postu německé ministryně obrany. Jmenuje se Angela Merkelová (66).

Španělovo ponížení

Po Bruselu koluje bonmot nevlídný vůči Josepu Borrellovi (73). Nejlepší věc, kterou lze vyřknout o cestě bruselského šéfdiplomata do Moskvy, je, že Ursula von der Leyenová už nevypadá se svou očkovací (ne)strategií tak mizerně.

Ruský políček: Během tiskovky Lavrova s vyjednavačem vyhostili unijní diplomaty

Evropa

Místo toho, aby v Moskvě hovořil o případu Alexeje Navalného (44), musel na otevřené scéně odpovídat na otázky týkající se policejního násilí a útoků na svobodu tisku v Evropě a naslouchat tomu, jak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (70) odmítl EU jako „nespolehlivou“ a obvinil evropské lídry z „kulturní arogance“.

Ne dosti na tom – skutečnost, že Rusko vypoví tři diplomaty EU obviněné z účasti na demonstraci na podporu Lavrova, vešla ve známou právě ve chvíli, kdy se nic netušící Borrell účastnil tiskovky s Lavrovem. Ponížení, proti němuž se neozval.

Více než 70 převážně konzervativních poslanců v otevřeném dopise vyzývá šéfku Komise, aby španělského socialistu okamžitě odvolala, pokud sám neřekne sbohem. Jeho obhájci poukazují na to, že mezi vedoucími představiteli EU chybí jasný postoj k Moskvě.

Scheisse. Německý ministr sepsul Evropskou komisi i dodávky vakcín

Koronavirus

Maďarsko by zabránilo společným prohlášením, francouzský prezident Emmanuel Macron (43) chce více dialogu s Moskvou a německá vláda je proti zastavení plynovodu Nord Stream 2. Rakousko nebo Itálie bývají obvykle skeptické k sankcím vůči Kremlu.

Bývalý šéf europarlamentu a španělský ministr zahraničí bývá každopádně impulzivní a opakovaně se nediplomatickými prohlášeními postaral o rozruch. Hashtag #StopBorrell znovu ožil.

Reklama

Výběr článků

Načítám