Hlavní obsah

Jasné varování Rusku. V Estonsku přistály americké bitevníky F-15

Tallinn
Aktualizováno

V Estonsku ve středu přistálo šest amerických stíhaček F-15. Jde o součást opatření v rámci posilování východního křídla NATO. Aliance tím reaguje na stoupající napětí ve vztahu s Ruskem kvůli Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Bojový letoun F-15 Eagle

Článek

NATO v pondělí uvedlo, že uvádí své síly do pohotovosti a posiluje východoevropské spojence dalšími loděmi a stíhačkami, což Rusko odsoudilo jako západní „hysterii“.  Oznámení NATO se nicméně nezmínilo o rozmístění amerických stíhaček v Estonsku.

„Šest stíhaček bude nasazeno do konce příštího týdne,“ řekl mluvčí na letecké základně Ämari v Estonsku. F-15 posílí misi NATO zajišťující protivzdušnou obranu Pobaltí, uvedlo velitelství letectva NATO.

Estonsko, Litva a Lotyšsko, které byly dříve součástí Sovětského svazu, ale nyní jsou součástí NATO i Evropské unie, nemají vlastní stíhačky a spoléhají na Alianci, že ohlídá jejich vzdušný prostor.

Rusové posílají Suchoje do Běloruska

Bitevníky rozmisťuje také Moskva. Ruské letectvo posílá do Běloruska své stíhačky Su-35 z východní části země. Podle serveru Topwar.ru má jít celkem o dvanáct strojů.

Situace na hranicích Ruska a Ukrajiny je v poslední týdnech a měsících stále napjatější proto, že Rusové na své straně shromáždili asi 100 tisíc vojáků a armádní techniku. Ukrajinci i Západ se obávají, že se chystají zaútočit.

Jednotky NATO volá také Rumunsko

O posílení přítomnosti Severoatlantické aliance na svém území bude žádat Rumunsko. Podle agentury DPA to po středečním zasedání rady obrany uvedl rumunský prezident Klaus Iohannis. V „Ruskem vyvolané bezpečnostní krizi“ je v sázce nejen bezpečnost sousední Ukrajiny a Evropy, ale také „celého euroatlantického prostoru“, řekl Iohannis.

Rusové udeří, tvrdí Američané

Náměstkyně šéfa americké diplomacie Wendy Shermanová ve středu v souvislosti se situací na Ukrajině prohlásila, že se Rusko podle všeho chystá použít vojenskou sílu proti Ukrajině. Možná už během následujících tří týdnů.

„Vše nasvědčuje tomu, že Moskva v jistém okamžiku použije vojenskou sílu. Možná mezi dneškem a polovinou února," citovala náměstkyni agentura AFP. Shermanová také míní, že úvahy ruského prezidenta Vladimira Putina v tomto směru může ovlivnit jeho plánovaná účast na zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Číně 4. února.

Plánované provokace

Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu a že chystá provokace, které by měly podobnou operaci zdůvodnit. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, to ale popírá.

Biden hrozí Putinovi osobními sankcemi, Rusko přitom mohlo mít jiné cíle než invazi

Evropa

Moskva požaduje, aby se NATO zavázalo nepřijmout Ukrajinu za členský stát Aliance. Podmiňuje tím zmírnění současného napětí. Washington naopak trvá na politice otevřených dveří NATO.

Jak potrestat Rusko? Západ zvažuje odpojení od SWIFT nebo stopku pro Nord Stream 2

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám