Hlavní obsah

Americký dezertér se po 28 letech přihlásil ze Švédska

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Po 28 letech prolomil své mlčení bývalý příslušník amerického letectva, který z armády v roce 1984 zběhl. David Hemler žije od svých 21 let ve Švédsku pod falešným jménem. Nyní se rozhodl vyjít z ilegality a zkontaktovat své příbuzné v USA, uvedl o víkendu list Dagens Nyheter.

Dezertér z amerického letectva se schovává od roku 1984 ve ŠvédskuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Hemler službu opustil v 21 letech. Tehdy sloužil na základně v německém Augsburku a dostal se do kontaktu s mírovými aktivisty. Z armády zběhl kvůli nesouhlasu s politikou tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana.

"Zprvu jsem plánoval nikdy neříct pravdu," prohlásil muž, který se po opuštění armády stal jedním z osmi nejhledanějších osob v letectvu USA a byl na něj vydán mezinárodní zatykač. Dnes je mu 49 let, se svojí manželkou má tři děti a pracuje pro švédský vládní úřad. Švédskému listu ale odmítl říct jméno, pod nímž ve Skandinávii žije.

Nejistá budoucnost

Hemler uvedl, že mu chyběli rodiče, ale neozval se jim, aby neohrozil svým případným zatčením rodinu. Teď, když jsou jeho nejmladší dceři dva roky a může chodit do mateřské školky, zvládla by jeho žena případnou odluku lépe, a proto se rozhodl rodinu v USA zkontaktovat. Poprvé tak učinil před čtyřmi týdny, když zavolal svému bratrovi Thomasovi.

"Hned jsem poznal, že je to David, i když měl po těch letech divný evropský přízvuk," popsal Thomas, který byl v době telefonátu na služební cestě. Přesto ale volajícímu položil několik kontrolních otázek, aby se ujistil, že nehovoří s podvodníkem. Nyní se jeho rodina chystá do Švédska, aby se s Hemlerem po déle než čtvrt století shledala.

Hemlerova budoucnost však zůstává nejistá. Má švédské občanství a jeho právnička Emma Perssonová je přesvědčená, že o něj nepřijde. Agentuře Reuters řekla, že si ale nemyslí, že by byl Hemler vydán do USA.

"Mým snem je, aby si příslušné úřady uvědomily, že jsem byl potrestán už docela dost. Žil jsem 28 let ve lži," řekl dezertér Hemler.

Reklama

Výběr článků

Načítám