Hlavní obsah

Americké stíhačky F-16 už možná jsou na Ukrajině, píše Newsweek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nizozemsko a další země se zavázaly dodat Ukrajincům stíhačky F-16 ještě před koncem roku 2023. O jejich ostrém nasazení v boji v minulých dnech spekulují ruské zdroje na platformě Telegram.

Foto: Aijaz Rahi, ČTK/AP

Americké stíhací letoun F-16. Ilustrační snímek

Článek

Americké stíhačky F-16 už možná dorazily na Ukrajinu, uvedl s odvoláním na svůj zdroj americký server Newsweek. Stíhačky Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi před několika měsíci přislíbili její západní spojenci, dosud ale nebylo jasné, kdy stroje dorazí.

Americký Institut pro studium války (ISW), který se věnuje vývoji bojů na Ukrajině, ale minulý týden napsal, že první americké stíhačky pravděpodobně budou na Ukrajině ještě před koncem letošního roku.

Nizozemský premiér Mark Rutte v telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským 22. prosince potvrdil, že nizozemská vláda připraví dodávku prvních 18 stíhaček. Kdy mají stroje na Ukrajinu dorazit, ale neuvedl. Z dokumentu, který zveřejnilo estonské ministerstvo obrany, ale podle ISW vyplývá, že se Nizozemsko stejně jako Dánsko, Norsko a Belgie zavázaly k dodání stíhaček před koncem tohoto roku.

Norsko má dodat Ukrajině stíhací letouny F-16, USA pomůžou s výcvikem

Evropa

Ruské proválečné kanály na platformě Telegram v minulých dnech podle serveru Newsweek spekulovaly, že Ukrajina už stíhačky využila k zasahování klíčové ruské techniky. Newsweek v této souvislosti připomněl zprávy médií, podle nichž Rusko v posledních třech týdnech přišlo o osm stíhaček.

Ministr obrany USA Lloyd Austin ale například v říjnu předpověděl, že Ukrajinci budou schopni stíhačky používat nejdříve na jaře 2024.

Ukrajinští piloti by mohli s F-16 létat už letos, zní z USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám