Hlavní obsah

Americké vojenské letadlo se zřítilo na severu Norska, posádka nepřežila

Aktualizováno

Americký vojenský konvertoplán MV-22B Osprey, na jehož palubě byli čtyři lidé, se v pátek zřítil na severu Norska během vojenského cvičení NATO. Nikdo z posádky nepřežil. Informaci přinesla agentura Reuters s odkazem na norskou armádu. Stroj se zřítil v oblasti s náročným terénem, v místě panovalo špatné počasí.

Foto: Profimedia.cz

MV-22B Osprey

Článek

Ztrátu svého stroje potvrdila podle agentury Reuters americká Námořní pěchota. Policie později doplnila, že zahynuli všichni čtyři členové posádky.

Letadlo se na severu Norska účastnilo cvičení Cold Response v rámci jednotek NATO. Jeho zmizení bylo nahlášeno v 18:26 SEČ, stroj měl původně přistát kolem 18 hodiny zpátky na základně u města Bodø.

Záchranný vrtulník společně s letounem Orion norské armády spatřily trosky letadla v 21:17 SEČ. Letadlo se zřítilo v údolí Gråtådalen u obce Beiarn, uvedla norská státní televize NRK s odkazem na norskou armádu.

„Vypátrali jsme letadlo, které havarovalo. Nezaznamenali jsme stopy po přeživších,“ řekl Reuters policejní šéf severonorského kraje Nordland Bent Eilertsen. Kvůli špatnému počasí nemohl záchranný vrtulník v místě přistát.

Vrtulník pátrající po zmizelé stíhačce v Rumunsku se zřítil, sedm mrtvých

Evropa

Záchranáři se tak k letadlu snažili dostat po zemi. „V místě také hrozí pád lavin,“ dodal Eilertsen.

Letadlo MV-22B Osprey je americký vojenský konvertoplán s překlopnými rotory, které je schopné kolmého startu i přistání. V minulosti byly tyto konvertoplány spojovány s několika smrtelnými nehodami. V roce 2017 zemřeli tři vojáci poté, co tento stroj havaroval u pobřeží Austrálie. Devatenáct lidí zahynulo při nehodě během nočního přistávání stroje v Arizoně v roce 2000.

Reklama

Výběr článků

Načítám