Hlavní obsah

Američané věděli už dávno, že pilot Lubitz má deprese

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andreas Lubitz, druhý pilot letadla společnosti Germanwings, které se v březnu zřítilo ve francouzských Alpách, se v roce 2010 dostal do centra pozornosti amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Napsal to list The New York Times (NYT).

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz na snímku z roku 2009

Článek

Podle údajů uvolněných FAA na žádost NYT na základě zákona o svobodném přístupu k informacím dostal tento úřad od Lubitzových lékařů ujištění, že se pilot zotavil z depresí.

Zpráva potvrzuje zjištění německých vyšetřovatelů o jeho zdravotním stavu, který před zaměstnavateli tajil.

Užíval prý nejméně dva léky

Dokumenty naznačují, že Lubitz se z depresí léčil mezi lednem a říjnem 2009 nejméně dvěma léky – escitalopramem (obchodní název Cipralex) a mirtazapinem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé prohledávají trosky Airbusu A320Video: Reuters

Dané období se kryje s dovolenou, kterou si Lubitz vybral ve výcvikové škole Lufthansy, a zahrnuje několik měsíců strávených v Arizoně. Lubitz se během tragického letu z Barcelony do Düsseldorfu v době nepřítomnosti hlavního pilota zamkl v kokpitu a navedl Airbus A320 do úbočí francouzských Alp, čímž spáchal sebevraždu a zavraždil dalších 149 lidí na palubě.

Reklama

Související články

Lufthansa věděla o Lubitzových depresích

Německá letecká společnost Lufthansa v úterý oznámila, že ji pilot Andreas Lubitz v roce 2009 informoval, že trpěl těžkými depresemi. Dokumenty, které to...

Lubitz tajil lékařům, že pilotuje letadlo

Pilot Germanwings Andreas Lubitz lhal lékařům. Tvrdil jim, že je na nemocenské, přestože dál létal. Uvedl to ve čtvrtek německý deník Bild. Lubitz se podle...

Výběr článků

Načítám