Hlavní obsah

Američané a Rusové se sešli v Istanbulu

• Aktualizováno

Zástupci Ruska a USA se v pátek setkali na úrovni šéfů oddělení ministerstev zahraničí v tureckém Istanbulu. Podle ruské strany jednali o technických diplomatických záležitostech.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Nábřeží Emünenü v Istanbulu

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin se nechal slyšet, že jednání proběhlo na americký podnět mezi šéfy CIA a SVR. Vedoucí tajných služeb měli jednat o možných dalších výměnách vězňů.

Probíhající konflikt na Ukrajině podle informací agentury Reuters předmětem jednání nebyl.

Jak ruská ambasáda ve Washingtonu, tak americká ambasáda v Moskvě v posledních letech výrazně snížily počet svých zaměstnanců. Na vině je především vzájemné vyhošťování pracovníků následkem diplomatických střetů mezi oběma zeměmi.

V Ankaře se při předem neohlášené schůzce 14. listopadu setkali šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns a šéf ruské zahraniční rozvědky SVR Sergej Naryškin.

Bílý dům k jednání v Ankaře sdělil, že Burns svého ruského kolegu varoval před následky, které by se dostavily v případě, že by se Rusko rozhodlo použít jaderné zbraně. Naryškin řekl v rozhovoru s agenturou RIA Novosti, že „nejčastěji používanými slovy na schůzce byly ‚strategická stabilita‘, ‚jaderná bezpečnost‘, ‚Ukrajina‘ a 'kyjevský režim'“.

Setkání 14. listopadu bylo osobním kontaktem zatím nejvýše postavených zástupců obou stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února.

Ředitel CIA se v Ankaře sejde se šéfem ruských špionů

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám