Hlavní obsah

Aktivisté z Greenpeace vylezli na ropnou plošinu u Grónska

Nuuk

Tři aktivisté z ekologické organizace Greenpeace v neděli vylezli na ropnou plošinu nedaleko grónského pobřeží. Protestní akcí chtějí donutit skotskou společnost Cairn Energy, která plošinu provozuje, aby ustoupila od záměru vyhloubit v oblasti průzkumné hlubokomořské vrty, uvedla agentura AP.

Článek

Aktivisté se na plošinu dostali v nafukovacích motorových člunech vyslaných z lodi Greenpeace Esperanza. Plavidlo sice několik dní sledovaly dánské válečné lodě, proniknutí aktivistů na plošinu ale nezabránily. Trojice se zavěsila pod hlavní palubu plošiny jen několik metrů od hlavní vrtné hlavy a tvrdí, že má dost jídla a vody, aby zde vydržela až deset dní.

Foto: Reuters

Greenpeace

Greenpeace chce svou akcí zbrzdit práce na sedmi průzkumných vrtech, které chce Cairn Energy do začátku polární zimy vyhloubit. Aktivisté tvrdí, že společnost nebere dost ohledů na bezpečnost při hlubokomořské těžbě a že by se mohla opakovat loňská katastrofa z Mexického zálivu, kde po poškození vrtu unikala ropa do moře tři měsíce.

"Bráníme jim ve vrtání, protože vyrovnat se s únikem ropy v této oblasti by bylo kvůli mrazu a odlehlé oblasti vrtu téměř nemožné," prohlásil Ben Ayliffe z Greenpeace.

Foto: Reuters

Greenpeace

Cairn Energy obavy z úniku ropy z vrtu odmítá. "Společnost se snaží pracovat bezpečně a rozvážně," uvedli zástupci firmy. Zdůraznili také, že grónské úřady podmiňují těžbu přísnými bezpečnostními opatřeními a Cairn Energy hlubokomořské vrty povolily.

Aktivisté z Greenpeace se snažili fungování této ropné plošiny narušit už v dubu, kdy plošina vyplula z Istanbulu a zamířila ke Grónsku. Tehdy se rovněž zavěsili pod hlavní palubu, ale kvůli špatnému počasí protest ukončili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám