Hlavní obsah

Dohlíží na vás Putin, řekl šéf Rosněfti kubánskému prezidentovi

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se v sobotu večer sešel se šéfem ruského státního ropného koncernu Rosněfť Igorem Sečinem. Podle agentury Reuters o tom informoval sám Díaz-Canel. Kuba se potýká s akutním nedostatkem pohonných hmot, který vede k dočasnému zavírání čerpacích stanic i k tomu, že se u nich tvoří několikahodinové fronty.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Šéf Rosněfti Igor Sečin

Článek

Sečin Díazu-Canelovi oznámil, že co se týká záležitostí Kuby, „dohlíží na ně přímo a osobně (ruský prezident Vladimir) Putin“, uvedla kancelář kubánského prezidenta citovaná Reuters.

V několika příspěvcích na Twitteru Díaz-Canel zdůrazňoval, jak dobré jsou vztahy mezi Kubou a Ruskem, ale neprozradil, proč konkrétně na ostrov přijel Sečin. Podle jeho vyjádření jen „probírali otázky vztahující se ke vztahům vzájemné spolupráce, zejména s ohledem na energetický sektor“.

Šéf Rosněfti měl dále v plánu cestu do Venezuely, která si nyní připomíná desáté výročí úmrtí autoritářského prezidenta Huga Cháveze, jenž byl blízkým spojencem Kuby i Ruska.

Szijjártó jednal v Havaně. Protiruské sankce srovnal s embargem na Kubu

Zahraniční

Obří ekonomická krize Kuby

Komunistická Kuba zažívá nejzávažnější ekonomickou krizi za několik posledních desetiletí. Výkon jejího hospodářství negativně ovlivňují dopady pandemie covidu-19, americké sankce platné více než 60 let i centrální plánování ekonomiky.

Dlouhé fronty na základní potřeby, jako jsou potraviny, léky nebo pohonné hmoty v loňském roce vedly k odchodu dalších Kubánců ze země. Mnoho z nich se chce dostat do Spojených států.

Rusko Kubě v únoru poskytlo „nouzový“ dar, a to 25 tisíc tun pšenice, šlo o druhou takovou pomoc během jednoho roku. Agentura Reuters to označuje za známku prohlubování vazeb mezi těmito dlouhodobými spojenci.

Rusko, na které dopadají západní sankce kvůli invazi na Ukrajinu, se snaží posílit ekonomickou i politickou spolupráci se zeměmi, jež se staví proti tomu, co Moskva nazývá americkou hegemonií.

Britští poslanci grilovali ropného giganta, stále neprodal podíl v Rosněfti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám