Hlavní obsah

Do Zálivu míří americká 4. pěchotní divize

ČTK, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CÁDIZ

Ve čtvrtek se do Perského zálivu přesunou první jednotky 4. pěchotní divize, která patří k nejmodernějším silám armády USA. Tyto posily bude tvořit nejméně 12 000 vojáků, sdělil mluvčí armády USA Haydee Sheen. Divize měla původně působit z tureckého území, ale Turecko to nepovolilo a Pentagon se rozhodl změnit válečné plány.

Foto: Monika Čapková
Článek

Tanky a obrněná vozidla divize, které byly připraveny na lodích u Turecka, byly poslány minulý týden do Perského zálivu.

USA již mají v oblasti Iráku kolem 250 000 vojáků. V operaci jim pomáhá především asi 45 000 Britů a 3000 Australanů.

Do Španělska dorazili mrtví

Poprvé od začátku války v Iráku byly na vojenskou základnu v jihošpanělské Rotě u Cádizu dopraveny rakve s ostatky amerických vojáků padlých od začátku vojenské operace. Odtamtud by měly být podle místní rozhlasové stanice Canal Sur přepraveny do Spojených států. Španělské ministerstvo obrany však nechtělo tuto informaci potvrdit ani vyvrátit.

O počtu mrtvých existují různé údaje - kolísají mezi čtyřmi a devíti. Námořní a leteckou základnu Rota společně využívají Španělé s Američany. Kvůli válce v Iráku tam byla dodatečně instalována vojenská klinika se 120 lůžky a dvěma operačními sály. Navíc jsou v plném proudu práce na vybudování nemocnice s 500 lůžky.  

Španělsko plné vnitřních neshod kvůli válce

Španělsko je vedle Velké Británie největším spojencem USA v tažení proti Iráku. Bylo spoluautorem plánované dodatečné rezoluce, kterou nakonec Rada bezpečnosti OSN neschválila.

Oficiální španělský postoj k válce se však setkává s četnou kritikou a protesty u prostých Španělů. Nejnověji se terčem kritiky stal i španělský král Juan Carlos, jehož někteří komentátoři kritizovali za jeho neochotu zprostředkovat dialog mezi pravicovou vládou a opozicí, která je ostře proti válce. Krále také kritizoval mluvčí baskických nacionalistů Inaki Anasagasti, jenž jej kvůli jeho mlčení k válce nazval v úterý v regionálním baskickém parlamentu pouhým "totemem".

Reklama

Související články

Prezidente Bushi: Co uděláte pro mého syna?

"Dívala jsem se na televizi a nejednou jsem spatřila vlastního syna, jak mluví v irácké zprávě o amerických zajatcích. Vypadal tak bezbranně, začala jsem...

Výběr článků

Načítám