Hlavní obsah

V Bagdádu údajně dopadeni katapultovaní piloti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK, WASHINGTON

Dva koaliční piloti, kteří se podle iráckých zdrojů katapultovali nad Bagdádem, byli dopadeni v houští na břehu řeky Tigris, oznámila katarská televize al-Džazíra. BBC hlásí jednoho dopadeného. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld nakonec připustil, že jedno americké nebo britské letadlo se pohřešuje.

Foto: Václav Vlasák

Nejmenší banány v České republice v porovnání s pětikorunou.

Článek

Podle Rumsfelda je na území celého Iráku pohřešováno i několik amerických vojáků. Přiznal, že někteří z nich mohli být zajati.

Rumsfeld přiznal pohřešované letadlo

"Je tu zpráva o pohřešovaném letadle," připustil Rumsfeld v rozhovoru pro televizi NBC. "Nechci o tom spekulovat, protože prostě víc nevím." Naznačil také, že pátrání po sestřelených pilotech v Bagdádu, které se objevilo v televizi, mohlo být předstírané.

Podle Rumsfelda se pohřešuje "několik" vojáků, kteří mohou být zadržováni jako váleční zajatci. Podle předsedy sboru náčelníků štábů Richarda Myerse je nich "méně než deset". Jsou někde v jižním Iráku, řekl Myers televizi Fox News.

Pátrání po pilotech sledovaly davy zvědavců

Na řece Tigris a jejích březích v Bagdádu pátraly v neděli desítky iráckých vojáků a ozbrojenců  po koaličních pilotech. Centrální velitelství americké armády v Kataru však dlouho popíralo, že by jakékoli koaliční letadlo spadlo nad Bagdádem.

Arabská televize al-Džazíra uvedla výpověď dvou iráckých svědků, že dva západní piloti se katapultovali z jejich stroje a snesli se k zemi na padácích. Na březích Tigridu se občas ozývala střelba, nicméně žádní piloti nebyli na záběrech arabské televize zachyceni.

Řeku obklopily davy zvědavců z řad civilního obyvatelstva. V dáli je vidět dým stoupající z mnoha oblastí Bagdádu. V metropoli bylo po 14. hodině odpoledne, na ulicích je živo, v centru města je dopravní zácpa.

Britské letadlo sestřelila americká raketa

Centrální velitelství americké armády Kataru v neděli oficiálně potvrdilo, že americká raketa Patriot sestřelila v noci britský bojový letoun, který se nevrátil z mise nad Irákem. Britský letoun typu Tornádo byl sestřelen na irácko-kuvajtských hranicích. Oba členové posádky jsou mrtví.

Jde o první potvrzené oběti tzv. přátelské palby od zahájení války v Iráku. Smrt pilotů přiznala britská armáda v prohlášení vydaném na letecké základně v britském Marhamu. Totožnost obětí nebyla zveřejněna.

Katarské centrální velitelství svým prohlášením potvrdilo dřívější slova mluvčího britských sil v Perském zálivu Ala Lockwooda: "Na jedno z našich letadel, která se vracela z letu nad Kuvajtem, se - jak se začíná ukazovat - zaměřila americká raketa Patriot," řekl mluvčí. Na dotaz, zda "zaměřila" znamená "sestřelila", mluvčí odpověděl, že "důkazy ukazují tímto směrem".

Těžké nálety pokračují

V Bagdádu se v neděli krátce po 9:00 místního času (7:00 SEČ) ozvaly první silné výbuchy. Jedna z explozí se ozvala z centra metropole, další z jeho okrajů. Krátce před tím před náletem spojeneckých vojsk varovaly obyvatele města sirény, z tlampačů se současně ozývaly modlitby. Nálet byl očekáván, protože krátce po půlnoci odstartovaly americké strategické bombardéry B-52H z Anglie.

Pozemní spojenecké složky ale vzdušné akce ještě nějakou dobu nepodpoří, jejich postup na Bagdád byl zastaven iráckými vojsky ve městech Násiríja a Nadžaf. [celá zpráva]

O Umm Kasr se dál bojuje, v Basře došlo k masakru

Přestože americké zdroje už v pátek ohlásili dobytí města Umm Kasr, boje o tento přístav pokračují. [celá zpráva] Reportér katarské televize Al-Džazíra, která odvysílala záběry z bojů v ulicích, tvrdil, že Američané požádali o další posily. Iráčané se podle ní pokoušejí město dobýt zpět.

Podle všech informací se spojencům dosud nepodařilo převzít plnou kontrolu ani nad druhým největším iráckým městem Basra, kde si kontejnerová bomba podle iráckých informací vyžádala na 77 obětí a 366 zraněných. Spojencům se v sobotu podařilo prorazit na západě města.

Katarská televize Al-Džazíra v sobotu večer odvysílala záběry těl iráckých civilistů zabitých v oblasti jihoiráckého města Basra.

Americké humanitární organizace odmítají vojenskou ochranu

Velké americké humanitární organizace, které se chystají pomáhat v poválečném Iráku, hodlají odmítnout ochranu amerických a britských jednotek. Obávají se totiž, že by je spojení s invazními vojáky ohrozilo více, než když budou postupovat samy, píše agentura AP.

Toto bezprecedentní rozhodnutí vyhnout se viditelnému napojení na armádu vyplývá především ze zkušeností s protiamerickými náladami v částech muslimského světa, tvrdí představitelé humanitárních organizací. V očích povstalce se samopalem povaha moderní války setřela hranici mezi pomáhajícím členem humanitární skupiny a vetřelcem.

Související témata:

Související články

UDÁLOSTI 23. března

21:30 - Jedna z budov prezidentského komplexu v Bagdádu byla při náletu zasažena bombou shozenou z letadla, které nad městem přelétlo v nízké výšce. Přeletu...

Výběr článků

Načítám