Hlavní obsah

Prezidente Bushi: Co uděláte pro mého syna?

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALBUQUERQUE

"Dívala jsem se na televizi a nejednou jsem spatřila vlastního syna, jak mluví v irácké zprávě o amerických zajatcích. Vypadal tak bezbranně, začala jsem plakat," vypráví matka 23letého Josepha Hudsona zajatého o víkendu iráckým vojskem. "Pane Bushi, co uděláte pro mého syna?" ptá se zdrceně hlavy Spojených států.

Foto: Lukáš Szolar

Spinning

Článek

Anecita Hudsonová se dozvěděla o synově osudu z filipínské televize, kterou má v Novém Mexiku předplacenou. Sama totiž z Filipín pochází. Joseph narukoval jako mnoho jiných do války s Irákem s jistými pochybnostmi. Služba je ale služba. "Před kamerami uvedl své jméno. Vypadal nezraněný," říká o obsahu zprávy s jistou nadějí v hlase paní Hudsonová.

"Připadala jsem si jako ve špatném snu. Co když ho popraví, ptala jsem se sama sebe," popisuje dále zážitky před obrazovkou v garáži zařízené jako obývací pokoj sklesle na tom samém místě, kde sledovala zprávu, přítomným novinářům.

Uděláme maximum, vzkazuje Rumsfeld

Ministr zahraničí Donald Rumsfeld vzkázal všem rodičům zajatých a nezvěstných synů a dcer. "Uděláme vše, abychom naše muže zachránili. Všichni jsou výborně vycvičení, hrdí na svůj národ a oddaní dobrovolníci. Rodinám, jež přišly o své blízké vyjadřujeme hlubokou soustrast," konstatoval včera ministr.

 Matka zajatého vojáka USA Josepha Hudsona - CNN

Joseph Hudson ve vysílání televize Al-Džazíra, která záběr převzala od irácké televize.

Informace z Bílého domu se ale jen pomalu dostávají k nejbližším. Manželka Josepha Natalie, která se v neděli jela po zhlédnutí otřesných záběrů osobně na jeho osud zeptat na domovskou základnu v Texasu, neuspěla. Na obdobné informace prý spadá utajení. Na otce doma čeká i jejich 5letá dcera. "Modlím se, aby vše brzy skončilo. Nic jiného nám už nezbývá," říká Natalie.

"Je to hodný syn. Rád rybaří, zahraje si karty a bowling. K armádě šel hned po maturitě v roce 1998. Nechtěl bojovat, chtěl jen finančně zajistit rodinu. Pracoval na základně jako opravář aut," uvádí zdrcená matka. "Pomozte nám, prosím," dodává s pláčem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám