Hlavní obsah

Do Velké Británie se vrátila po 40 letech dětská obrna

Poprvé od 80. let se ve Velké Británii šíří virus dětské obrny. Naznačují to záchyty v odpadních vodách, které od února virus zjistily 116krát. Úřady spouští očkovací kampaň pro děti ve věku od jednoho do devíti let, které by měly projít dobrovolným přeočkováním. Zákeřná nemoc v minulosti zabíjela a paralyzovala tisíce dětí po celém světě, než ji zastavila vakcinace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britský zdravotní úřad HSA zachytil 116 poliovirů, které jsou původcem obávané choroby, v 19 vzorcích odebraných letos v odpadních vodách v Londýně. Poprvé úřad na nález virů upozornil v červnu. Množství polioviru, které bylo od té doby zjištěno, a genetická rozmanitost naznačují, že k přenosu dochází v řadě londýnských čtvrtí.

V Londýně se zatím žádný případ tohoto virového onemocnění nevyskytl, a tak je očkovací kampaň preventivní. Rodiče dětí v příslušném věku začnou od září obvolávat praktičtí lékaři jejich potomků. Posilující dávka očkování proti obrně se bude týkat asi 900 tisíc dětí v Londýně a okolí.

Dětský neurolog: Očkovat!

Domácí

Míra proočkovanosti proti dětské obrně se v různých částech Londýna velmi liší. V průměru ale nedosahuje ani 95 procent, což je hranice, kdy se podle Světové zdravotnické organizace může virus držet pod kontrolou.

Agentura Reuters upozorňuje, že virus zachycený v Londýně může pocházet od dětí naočkovaných druhem vakcíny s oslabeným virem. Ve Velké Británii se už nepoužívá, v zahraniční však ještě ano.

Ve Spojených státech v červenci zaznamenali první případ dětské obrny za deset let u neočkovaného pacienta, který následně ochrnul. Podle britských zdravotnických úřadů souvisí s nálezy v Londýně.

Dětská obrna nebo drakunkulóza, lidstvu se daří mýtit zákeřné nemoci

Věda a školy

Dětská obrna v minulosti po celém světě zabíjela a paralyzovala tisíce dětí. Neexistuje lék, ale očkování její rozšíření zabrzdilo. Od roku 1961 se u nás díky povinnému očkování nevyskytuje, v celé Evropě až od roku 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám