Hlavní obsah

Do svazu s Ruskem? Dobrý vtip, odpálkoval Lukašenka prezident Kazachstánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako povedený žert odmávl kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev prohlášení svého běloruského protějšku Alexandra Lukašenka, že se Kazachstán může připojit ke Svazovému státu Ruska a Běloruska. Odmítl také, že by Astana potřebovala ruské jaderné zbraně, které Lukašenko za tento krok sliboval.

Foto: Profimedia.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho kazašský protějšek Kasym-Žomart Tokajev. Archivní snímek.

Článek

„Běloruský prezident Alexandr Grigorjevič Lukašenko pozval Kazachstán, aby se připojil ke svazovému státu. Jeho vtip jsem ocenil. Myslím, že to není potřeba, protože existují další integrační sdružení, především Euroasijská ekonomická unie,“ vzkázal Tokajev v prohlášení zveřejněném na jeho oficiálním profilu na síti Telegram.

Atomovek pro každého dost, lákal Lukašenko

„Pokud jde o jaderné zbraně, nepotřebujeme je, protože jsme přistoupili ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní a smlouvě o zákazu zkoušek jaderných zbraní. Zůstáváme odhodláni plnit své závazky v rámci těchto mezinárodních nástrojů,“ reagoval pak i na Lukašenkovu nabídku, že po připojení k unii Ruska a Běloruska budou ruské jaderné zbraně „pro všechny“.

Běloruský lídr zmínil svou nabídku během rozhovoru na euroasijském fóru v Moskvě, jehož se minulý týden zúčastnil také Tokajev. Prezident Kazachstánu se na summitu v Rusku otevřeně pozastavoval nad mírou integrace Moskvy a Minsku v rámci svazového státu.

„Promiňte, ale už i jaderné zbraně jsou jedny pro dva,“ řekl tehdy Tokajev s tím, že Kazachstán, Kyrgyzstán a Arménie v rámci Eurasijské ekonomické unie představují odlišnou úroveň integrace. Vyzval také, aby se o tomto „problému“ na summitu diskutovalo.

Lukašenko minulý čtvrtek oznámil, že ohlášený přesun nestrategických jaderných zbraní z Ruska do Běloruska už začal.

Přidejte se k nám a Putin vám dá jaderné zbraně, vyzývá státy Lukašenko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám